Сбогом Кирчо! На теб и на „промяната“ ти!

1353

Историческо: Кабинетът „Петков“ е първият, паднал след вот на недоверие

В миналото правителствата, които са оставали без парламентарна подкрепа, винаги са избирали да подадат оставка пред унижението да бъдат свалени от опозицията.

Тази вечер обаче вотът на недоверие срещу правителството на промяната „Петков“ беше успешен! Тази новина е безпрецедентна в новата история на България.

В залата присъстваха 239 депутати. От тях 123  гласуваха „за“ и 115 депутати „против“.

До падането на кабинета се стигна след разрив в управляващата Четворна коалиция и изтеглянето на партия „Има такъв народ“. Лидерът на ИТН Слави Трифонов мотивира решението си с разминаване по отношение на Скопие и обвини довчерашните си партньори, че съсипват финансово страната. Без формацията на Трифонов кабинетът Петков остана с крайно недостатъчните 109 депутати при необходими най-малко 121 за оцеляване или 130-140 за комфортно съществуване. Последва „люспене“ в групата на ИТН и съмнения за покупка на народни представители.

Вотът на недоверие на тема „Провал на правителството във финансово-икономическата политика“ беше внесен от ПГ на ГЕРБ/СДС. До последно имаше съобщения за опит за търговия с депутати и сериозни съмнения дали кабинетът няма да оцелее като си напазарува нужната подкрепа.

В миналото не веднъж разделение в управляващи коалиции оставя български кабинети без мнозинство в парламента. Винаги досега обаче самите правителства са вземали решение да се оттеглят с някакво достойнство, като сами задействат процедурата по свалянето си, вместо да оставят всичко в ръцете на опозицията. Последният подобен случай беше през 2014 г., когато премиерът Пламен Орешарски беше принуден да подаде оставка след като от него и правителството му се отказаха ДПС.

През 2016 г. АБВ напуснаха втория кабинет Борисов, но това не беше фатално за оцеляването му, тъй като и без тях то имаше достатъчна парламентарна подкрепа. Няколко месеца по-късно Борисов сам избра да хвърли оставка след краха на Цецка Цачева на президентските избори, което лидерът на ГЕРБ разтълкува като промяна в обществените настроения и нужда обществото отново да се произнесе.

Правителството на Филип Димитров през 1992 и до днес е единственото, паднало след вот на доверие – отново по инициатива на министър-председателя.

В материала е използвана и информация от tribune.bg