Сатирикът Петър Краевски се срещна със старозагорци първоаприлско

113
Най-новата стихосбирка на сатирика Петър Краевски беше представена пред старозагорци първоаприлско

Блестящият сатирик Петър Краевски, родом от Пловдив, се срещна със старозагорци в Деня на хумора, шегата и лъжата в залата на Къща-музей „Гео Милев“. Последната му книга „Хумус“, чийто главен редактор е едно популярно за Стара Загора име, свързано с Младежкия национален конкурс „Веселин Ханчев“ – Марин Бодаков, представи поетесата Мария Донева. „Хумус“ е 8-ата книга на Краевски. За автора и последната му творба Донева бе категорична:

„За да бъдеш сатирик, трябва да виждаш нещата и да можеш точно да ги назовеш, да бъдеш много искрен, смел и готов да поемеш последствията. Поезията също има своите много сурови изисквания към автора. Трябва да бъде лаконичен, да бъде искрен и храбър. В този смисъл поезията и сатирата си приличат. Харесвам тези стихотворения заради широкото ветрило от теми, което те докосват, заради майсторлъка, който разпознавам и оценявам, заради това, че Петър Краевски обича и пише в сложни форми като сонета с такава лекота и чистота, че класическият стих въобще не звучи изкуствено. Тук смисълът приляга и запълва и последното ъгълче от квадрата на куплета. Това е толкова радостно за възприемане, мелодично! Това, което обичам в поезията, аз го намирам в тези книги.“

Петър Краевски е бил автор и водещ на сатиричното радио и телевизионното предаване „Петкраски“. Дългогодишен сътрудник е на редакция „Хумор, сатира и забава“ към БНР, „Златният кос“, в. „Стършел“, редактор на сатирични страници в множество печатни медии. Бил е главен сценарист на предаванията „Звездно вариете“ по VTV и „В неделя със…“ по БНТ 1 и др. От осемте му издадени досега книги, една е с афоризми, две – с хумористична поезия, три – с поезия, един роман и една – с хумористична проза. Лауреат е на литературни и медийни конкурси, сред които Националната награда „Светлоструй“ за най-добра стихосбирка („Сомнамбул“), а книгата му „Ало, как сте“, официално е обявена за най-продавана книга за 2001 г. на книжарница „Отец Паисий“ в Града на тепетата.

Петър Краевски и Мария Донева по време на срещата в Къща-музей „Гео Милев“

По време на срещата в Стара Загора бяха прожектирани видео импресии към стихотворенията в „Хумус“, а като техен контрапункт, за да почете 1-ви април, авторът прочете епиграми, част от които са от бъдещата му книга с римувана сатира, която той подготвя… за по-нататък:

ПРОБИВ
За Нобел сме, другари.
Клонирахме магаре.
И ето резултат –
клониран депутат.

ЗДРАВНА РЕФОРМА
О, здравни нрави!
Невероятно мото ви избрах.
Смехът е здраве.
Здравеопазването ни за смях.

НОВИЯТ РЕД
Бърка се в джоба
бедната нация.
Глоба след глоба –
глобализация.

ПЛОСКА
Плоска, плоска е Земята.
И наклонена, ей холан!
Иначе, защо бе, братя,
все се плъзгаме надолу?
Вижте, даже и Станишев
тази истина я схвана
и навремето, и свише
ни наложи плосък данък!

БОРБА С БЕЗРЕДИЦИТЕ
Полицаи пръскат сълзотворен газ
срещу вятъра. Тълпата – в шах!
Много хитра тактика, бих казал аз –
пръскат недоволните: от смях!

ДРУГАРСКА
Направо ме удари с чук
кварталната клюкарка:
– Ако жена ти ходи с друг,
то значи е другарка.

МАРЕШКИ НЕВОЛИ
– Аз съм българският Дон Кихот! –
Марешки реве в миманса.
Смях разтресе бедния народ:
– Всъщност, ти си Санчо Панса…

Материала подготви:
Стела АЛЕКСИЕВА