Само в три училища в Стара Загора вторите смени приключват по тъмно

1186
Към момента е невъзможно Езиковата гимназия в Стара Загора да премине на едносменен режим поради големия брой ученици. Същото е положението в Търговската и Руската гимназии

ГПЧЕ „Ромен Ролан“, ТГ „Княз Симеон Търновски“ и СУ „Максим Горки“ са трите учебни заведения в Стара Загора, които към момента не могат да изпълнят предложението на МОН втората смяна да приключва занимания до 18:30 часа. От образователното министерство обясниха препоръката си с необходимостта да бъде гарантирана сигурността на учениците, които приключват своите занятия в тъмната част на денонощието. Въпреки опитите на отделните ръководства и оптимизацията на учебния процес към този момент трите гимназии, които са на двусменен режим, не могат да изпълнят това изискване.

„В останалите училища в Стара Загора плановете са така направени, че учебните занятия завършват около в диапазона 17:00 – 18:30 часа. Трите гимназии обаче разполагат с голям брой възпитаници, което прави невъзможно за момента изпълнението на тази препоръка. Трябва да отбележим обаче, че не във всеки ден от седмицата часовете приключват в 19:00 ч. или 19:20 ч.“, обясни пред медията ни ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова. Тя уточни, че препоръката на образователното министерство по същество няма задължителен характер. По наредба на МОН първата смяна не може да започне преди 7:30 часа сутринта, което прави невъзможно преструктурирането на учебния график в ГПЧЕ „Ромен Ролан“, ТГ „Княз Симеон Търновски“ и СУ „Максим Горки“. Преди дни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова все пак успокои, че предложението на МОН ще се прилага единствено там, където има готовност.

Предстои трите старозагорски гимназии с най-голям брой ученици в областта да преминат на едносменен режим, но до намирането на окончателно и работещо решение в тях ще се учи на две смени. На двусменен режим са общо 337 училища в 25 области от страната. Само в Габрово, Смолян и Силистра всички училища са преминали на едносменен режим. Припомняме, че едносменният режим трябваше да влезе в сила до 2020 – 2021 г. но бе отложен от МОН заради проблеми със създаването на нужните условия.

Живко ИВАНОВ