Ръст на заболелите от лаймска болест отчитат от УМБАЛ „Киркович“

149

Клиниката по инфекциозни болести в болницата организира безплатни консултации и прегледи от 24 юни

Наблюдава се повишение на заболеваемостта от лаймска болест в Стара Загора. Това съобщи пред медията ни началникът на Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ проф. д-р Лилия Пекова. По думите на специалиста причината е увеличението на популацията на кърлежи, което се дължи на падналите обилни количества дъжд в последните седмици и респективно – зачестилите случаи на ухапване.

„В Старозагорска област ухапването от кърлеж и заболеваемостта от лаймска болест по традиция са по-високи“, обясни проф. д-р Пекова. По тази причина от Клиниката по инфекциозни болести към най-голямото лечебно заведение в Старозагорска област организират дни на отворените врати за безплатни консултации и прегледи за лаймска болест. Кампанията ще стартира на 24 юни и ще продължи до 7 юли. Началникът на инфекциозната клиника призова всеки желаещ да се запише за преглед в интервала между 09:00 и 14:00 часа на тел. 042/698 420.

Проф. д-р Пекова припомни, че лаймската болест е най-широко разпространената в България инфекция, която се предава чрез ухапване от кърлеж. „При подобно стечение на обстоятелствата всеки потърпевш е длъжен да потърси помощта на специалист в лицето на общопрактикуващия лекар. Искам да подчертая, че кърлежи в инфекциозна лаборатория не се вадят“, посочи проф. д-р Пекова. Тя подчерта още, че ако кърлежът бъде изваден до 24 часа от момента на ухапването, то на практика се елиминира възможността за развитие на лаймска болест. „Държа да отбележа, че мазането с мас не е ефективен метод за ваденето на тези насекоми, тъй като така те се задушават и това стимулира повръщателния им рефлекс, което е много опасно, защото стимулира развитието на инфекцията“, уточни проф. Пекова.

В почти половината от случаите заболяването от лаймска болест се проявява с образуването на петна по кожата. При някои хора обаче тя протича с лека температура, главоболие и обща отпадналост. В този първи етап на заболяването е много важно да бъде извършено правилно лечение. Самолекуването е строго забранено, тъй като то усложнява последващата терапия. Вторият стадии на лаймската болест е съпътстван от проблеми с някои органи като черен дроб и бъбреци. Появяват се смущения и при сърдечния ритъм. В този етап болестта все още се повлиява от антибиотично лечение. „Ако не бъде лекувано правилно, заболяването влиза в своя трети стадий, който води до дегеративни промени от страна на засегнатите органи. Стига се до деменция. В третия период заболяването е изключително трудно за лечение“, предупреди проф. д-р Лилия Пекова.

За предпазване от ухапване от кърлеж здравните специалисти съветват избягването на необработени тревни площи и контакта с бездомни животни.

Живко ИВАНОВ