Ръководителят на представителството на Европейските консерватори и реформисти в София Кристиян Шкварек пред „Старозагорски новини“: Вече всеки по-важен въпрос в България разделя обществото по оста консервативно срещу либерално

122

– Г-н Шкварек, основна тема през последните дни и седмици е официалната позиция на България да блокира за момента преговорите за членство в Европейския съюз на Република Северна Македония. Като ръководител на представителството на Европейските консерватори и реформисти в България каква е вашата позиция по тази тема?

– Нашата позиция е напълно съобразена с дългосрочния и вековен интерес на българската нация и история, а именно това в Република Северна Македония да не се извършва една агресивна кампания срещу България, която се усилва особено преди избори, както се случва в момента. България трябваше да стъпи с крак на място. Дали трябваше да го направи по този начин, е въпрос на дебат, но фактът е, че България зае правилната позиция. Наистина не мога да разбера защо има хора, които са против това страната ни да отстоява националния си интерес.

– Учуден ли сте от позицията на хора от т. нар. традиционно дясно в България, както сме свикнали да го наричаме, или либерално, каквото е по своята същност? Тези хора открито критикуват позицията ни по казуса със Северна Македония.

– Някои от тези хора стигнаха дотам да твърдят, че генерално не сме прави в тезата си, че няма македонски народ и език, няма отделна македонска нация. Хора като Евгений Дайнов, Ивайло Дичев и др. излязоха и казаха, че имало македонска нация и език. Това не ме учудва по никакъв начин. От много време насам ние казваме, че това ще се случи и в България, след като отдавна е факт на Запад. Там именно либералите са етномазохисти, които отричат националистическите и патриотични позиции.

– Т.е. в момента либерални политици и т. нар. интелектуалци споделят една теза на Коминтерна отпреди повече от 80 години?

– Точно така, те буквално повтарят Коминтерна, според който има отделни македонска нация и език. Толкова години по-късно нашите либерали преоткриват тази революционна за онзи момент теза.

– Вие неведнъж сте сигнализирали за опасността от възприемането на неолиберални политики в българското общество. В този смисъл каква трябва да е официалната реакция на България срещу обвързването на финансовата помощ за държавите от общността с върховенството на закона?

– Реакцията на страната ни трябва да бъде внимателна и прагматична. Погледнете тази рамка, която е заложена. Тя таргетира директно Полша и Унгария. Тези две държави изобщо не са на челни места в класациите на ЕС по корупция, по липса на върховенство на правото и по злоупотреби с еврофондовете. Такива страни са България и Румъния. Но ние и румънците не сме заплашени. Поради факта, че България към момента слуша Брюксел, не е заплашена със спиране на финансовите потоци. Полша е буквално седем или осем места над България от гледна точка на усвояването на еврофондове и липса на корупция, но е най-заплашена от санкции, просто защото не слуша Брюксел. В случая говорим за една политическа бухалка.

– Няма как да подминем темата с американските избори. По всичко изглежда, че ако в съда не се докажат многобройните сигнали за изборни манипулации, Джо Байдън ще стане президент на Съединените щати на 20 януари. Защо според Вас се стигна до тези резултати и има ли бъдеще за политиката на Тръмп, а и за него самия оттук нататък в американския политически живот?

– Стигна се до тези резултати след една огромна мобилизация на огромните масмедии и на корпорациите от Силициевата долина. Ние станахме свидетели седмици преди кампанията компании като „Гугъл“, „Амазон“, „Фейсбук“, „Туитър“ да извършват огромна цензура на позиции в подкрепа на Тръмп и против Байдън и Демократическата партия. Това продължава до ден днешен.

Отговорът на въпроса Ви, дали има бъдеще за политиката на Тръмп, се крие в огромния ръст на гласовете за кандидата на Републиканската партия. Тя получи през 2016 г. почти същия брой гласове, колкото взеха загубилите кандидати Мит Ромни през 2012-а и Джон Маккейн през 2008 г. Доналд Тръмп спечели преди 4 години заради по-ниската мобилизация при демократите за кандидатурата на Хилари Клинтън. Тази година Тръмп мобилизира с над 10 милиона повече, отколкото преди 4 години. Това показва, че неговата политика със сигурност има бъдеще.

– А може ли Тръмп отново да е кандидатът на Републиканската партия след 4 години?

– Честно казано, мисля, че той ще е доста стар след 4 години. Ще е точно, колкото Байдън сега – на 78 години. Според мен това ще изглежда малко комично. Надявам се да не е той. Ако това движение предизвика истинска реакция в американското общество, то ще намери своя нов водач. Дано това движение бъде успешно.

– А може ли друг представител на фамилия Тръмп да се кандидатира за президент?

– Аз лично не виждам харизма и политически нюх у неговите деца. Не бих искал да видя възраждане на династиите в американската политика по примера на Кенеди, Буш и Клинтън. Ако консервативното движение е истинско, то ще намери кандидат от собствените си редици.

– След около 4 месеца предстоят парламентарни избори в България. Виждате ли лично Вие качествена алтернатива за консервативно настроените български избиратели, които, по мое мнение, не са малка част от обществото, но до момента сякаш не са обединени около конкретен политически субект?

– Консервативните избиратели в България са разпилени от много години. Има консервативно крило в ГЕРБ, което за съжаление е по-слабо от либералното там. Има такова крило в БСП, което е абсурд, защото това е социалистическа партия. Има една силно консервативна патриотична партия в лицето на ВМРО, но има консервативни хора, които подкрепят и нейните конкуренти в това политическо пространство.

Консерваторите в България са разделени, защото продължава в България да битува разбирането от 90-те години. Ляво срещу дясно в смисъла на Русия срещу Запада, червената левица срещу синята десница и т.н. Това нещо трябва да свърши, за да се преформатира българската политика по оста консервативно срещу либерално, както е вече навсякъде по света. Само в последния месец видяхме три пъти сериозно разделение в обществото ни по консервативно-либералния разлом. Първо, Тръмп срещу Байдън, второ, темата с езика на омразата в Софийския университет покрай проф. Михаил Мирчев и трети път по темата Македония. Вече почти всеки по-важен въпрос минава по консервативно-либералния разлом. Само въпрос на време е партиите да се нагодят на тази база и тогава вече бих могъл да призова ясно да се гласува за дадена партия.

Въпросите зададе:
Десислав ТЕНЕВ