Руски подводничар заряза Тихия океан и се засели под Балкана

256
След 18 години плаване в дълбините на Тихия океан като офицер на руска атомна подводница московчанинът Константин Арнет (вторият отдясно наляво) е избрал да живее в павелбанското село Габарево. Тук научил и хипотезата за принцеса Анастасия и царевич Алексей, наследниците на император Николай Втори, които по чудо се спасили от болшевишкия разстрел и избягали в България. На снимката е редом с българския разузнавач Радион Попов (вдясно) пред възстановения наскоро паметник на загинали при автокатастрофа след Втората световна война

Бивш офицер от руска атомна подводница живее от няколко години в павелбанското село Габарево, където според една от хипотезите са били погребани оцелелите от болшевишкия разстрел наследници на императорския трон Анастасия и Алексей.

Прекаралият 18 дълги години в дълбините на Тихия океан капитан-лейтенант Константин Арнет признава, че за хипотезата чул едва след като купил къщата на доскорошния си хазяин, бивш офицер от Българската армия, след няколко гостувания в България. Повод да идва тук със семейството си била прочутата хисарска минерална вода, която се отразявала благотворно на съпругата му. В крайна сметка оставили апартамента в Москва на дъщеря си и се заселили за постоянно в Габарево.

„Тук е едно райско местенце, имам тишината и спокойствието, добрите съседи, нови приятели“, обяснява бившият руски офицер, който е ръководел група от специалисти в атомната подводница, която можела с месеци да престои на дъното на океана, в очакване на сигнал за атака срещу евентуалния враг.

С усмивка обяснява, че няма как да навлиза в подробности за „службата“, все пак само до преди 5-6 години е бил под пагон, но това не му пречи сред приятелите му да е ексразузнавачът Радион Попов, бивш зам.-министър на външните работи, работил дълги години в Арабския свят.

След оттеглянето си от активната дипломация Попов се установява в съседното на Габарево село Скобелево и се занимава с отглеждане на маслодайна роза и добив на розово масло.

„Костя е душа човек, откакто се е заселил тук, не пропуска по различни поводи да участва в поднасяното на цветя пред паметници, свързани с Русия и освобождението на България от турско робство. Харесва му у нас, дори е понаучил и езика“, коментира разведката.

Руснакът Константин Арнет е само един от половин дузината чужденци, които са се установили за постоянно в Габарево, а в недалечното градче Шипка е истинско стълпотворение от пришълци, разказва кметицата Василка Панайотова. Тя преброява 9 натурализирани шипканлии от националности: англичани, ирландци, французи, руснаци, израелци, алжирци, гърци и японци, като те на практика проправили „пъртината“ за интернационализиране на града.

Първият пришълец от Страната на изгряващото слънце в града през далечната 1999 година, преводачът Лео Такада, вече е покойник, споминал се в село Каравелово, където се преместил да живее по различни причини. Там обаче останала вдовицата му Сатоми, която не след дълго хвърлила траура и се задомила за местния животновъд Георги Гърев. Двамата се запознали и обикнали, докато изучавали стари градски песни в пенсионерския клуб.

„Преди време, когато пристигна семейство Такада, се заговори, че след тях ще дойдат стотици, ако не и хиляди японски пенсионери, които ще си харчат парите в България, но това така и не се случи. За сметка на това обаче сега сме може би най-интернационално представеното българско селище…“, смее се Панайотова и уточнява, че очаква скоро и поляк, бивш футболист от националния отбор, който наскоро заявил желанието си да замени Варшава с Шипка.

21 граждани на страни извън ЕС са се установили за постоянно в Стара Загора и селата на общината през първите 6 месеца на тази година, показва справката от Дирекция ГРАО. Най-много са от южната ни съседка Турция (11), а 4 са от различни райони на Украйна. По един-двама има от държави в Азия, Африка и Южна Америка, някои дошли след сватба с българка, други просто решили да прекарат старините си далеко от световната шумотевица.

Христо ХРИСТОВ