Руският посланик уважи празнична литургия в старозагорски храм

119

Съвсем изненадващо посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров и представители на посолствата се включиха вчера в празничната света литургия в старозагорския Катедрален храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, оглавена от Старозагорския митрополит Киприан. „Нека както рибата е спасила в бурното море с тялото си пробойната в лодката и св. Николай е оцелял, така вярата ни днес да ни спаси от морето на безверие“, призова в словото си владиката. В службата участие взе църковният хор към Катедралния храм, който е съставен от артист-хористи на Държавна опера – Стара Загора.

На богослужението присъстваха още областният управител на Стара Загора Гергана Микова, заместничката й Петя Чакърова и местни миряни.

От декември протойерей Цветан Иванов вече е свещеноиконом, съобщиха от пресцентъра на Старозагорската митрополия. В Българската православна църква съществуват три степени на църковни отличия (офикии), които се дават на свещенослужителите за „усърдно и благоговейно изпълнение на задълженията си“: протойерей, свещеноиконом и най-високата – ставрофорен свещеноиконом.

(СН)