Русия прояви интерес към Стара Загора и Казанлък като туристически дестинации

164
Посрещането пред мемориала "Бранителите на Стара Загора"

Руска делегация, водена от председателя на Асоциацията за икономическо взаимодействие със субектите на Руската федерация Светлана Ануфриенко, посети в събота Стара Загора и Казанлък.

Гостите са в България по покана на Министерството на туризма и участваха в Българо-руска кръгла маса „Ролята на туризма в развитието на регионите. Културният туризъм – бъдеще и традиции“, която се проведе във Велико Търново.

В състава на делегацията влизат председатели на регионални структури за развитие на туризма, министри и заместник-министри на туризма и развитието в автономните републики от състава на Руската федерация, ръководители на административни структури, свързани с развитието на туризма, кметове, водещи туроператори, ръководители на висши училища, представители на медии.

В Стара Загора те са били посрещнати от зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова пред мемориала „Бранителите на Стара Загора“, където бяха запознати с историята на паметника и положиха венци и цветя пред паметната плоча. Гостите са разгледали Музея на религиите, експозициите в Регионален исторически музей и Античния форум „Августа Траяна“, Руския културен център в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и са присъствали на Фестивала „Пусть всегда будет солнце“. С представители на Община Стара Загора те са обсъдили възможностите за развитие на културен туризъм и посещението на руски групи в града.

Посещението в Казанлък

Същия ден руската делегация е посетила Паметника на Свободата на връх Шипка и храм-паметника „Рождество Христово“. В Казанлък те са били посрещнати в Музея на розата от кмета Галина Стоянова. „Казанлък е част от боевете в Руско-турската освободителна война и тук живеят много признателни българи, които и днес си спомнят за героите с благодарност и с голямо умиление посрещат руските гости, както и ние правим това“, заявила Галина Стоянова.

Високопоставените руски посетители са получили сувенири за спомен от Долината на розите и на тракийските царе и покана от кмета да посетят отново Казанлък по време на Фестивала на розата в началото на месец юни.

(СН)