Румен Христов: „БАБХ не осъществи елементарна превенция за ограничаване на чумата“

748

„Това, което Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) трябваше да свърши като работа на терен и да ограничи с действията си заразата в Странджа, не бе направено. Затова от СДС смятаме, че отговорността пада изцяло върху изпълнителния директор на Агенцията д-р Дамян Илиев“. Това заяви за „Старозагорски новини“ лидерът на СДС Румен Христов.

Преди 2 дни от партията излязоха с призив за незабавната оставка на директора на БАБХ. „Сините“ мотивираха искането си с липсата на ефективни и бързи действия от страна на здравните специалисти към Агенцията. Христов отчете като груба грешка липсата на информационна кампания, с което по думите му потърпевшите стопани на дребни преживни животни на първо място е трябвало да бъдат информирани, че умъртвяването на овцете и козите е единствената възможна стъпка за ограничаване на разпространението на чумата. „На второ място тези хора е трябвало да бъдат уверени, че ще получат съответните адекватни обезщетения. Вместо това ние станахме свидетели на насилственото изтребване на животни, без дори на техните собственици да бъде давана каквато и да е информация. Едва след насочване на общественото внимание отговорните институции и техните ръководители започнаха да обясняват какво предстои. Твърде закъсняло действие“, категоричен бе в позицията си бившият служебен министър на земеделието в кабинетите на Ренета Инджова и Стефан Софиянски.

Лидерът на СДС подчерта, че загубите за местните жители не се измерват само в броя на убитите животни. Той прогнозира, че повече от 6 месеца стопаните в Странджа няма да могат да се занимават със своя поминък. „Повечето от тези хора нямат други източници на приходи. Да не забравяме, че говорим за Странджа, където освен отглеждането на животни, друг поминък не съществува“.

Румен Христов изрази недоумение защо до този момент нито един от отговорните фигури не е дал обяснение откъде е влязла в България заразата. По думите му вариантите са два: през граничните пунктове или при преминаване на заразено диво животно. „Първата възможност означава, че здравните служби са допуснали това да се случи. Вторият говори за това, че оградата по границата с Турция е компрометирана,“ подчерта Христов, напомняйки, че пътят на болестите по животните у нас е от Мала Азия през Турция и от Африка през Гърция. Той обясни, че до този момент БАБХ дава да се разбере, че се движи след събитията, отбелязвайки, че умъртвяването на близо 4000 животни е можело да бъде предотвратено с адекватна намеса на специалистите. За целта Христов посочи, че е трябвало процедурата да стартира далеч по-рано и трикилометровият участък да бъде отцепен. „Парадоксално е, че дезинфекционните пунктове бяха изградени едва на третия ден след евтаназацията на животните. Друг е въпросът за естеството на самите пунктове, които в момента чисто и просто представляват напоена с препарати слама, през която преминават автомобилите. А в тези 72 часа, в които влизаха и излизаха коли, колко от болестта е била разнесена? Липсваше всякаква превенция. БАБХ избра най-лесния вариант, унищожавайки тези животни. Забележете, че на няколко места това стана, преди да бъдат оповестени пробите, взети на място“, коментира Румен Христов.

По повод исканата от БСП оставка на земеделския министър лидерът на СДС напомни, че Румен Порожанов не е в състояние винаги да отговаря за действията на своите подчинени. Той определи действията на левицата като политически. „Да, оставката, която ние искаме на директора на БАБХ, по същество също е политически акт, но СДС отправя своето искане към висша експертна фигура, която отговаря за всичко, което се случва в страната. Има един човек, който стои на върха на тази пирамида, и това е д-р Илиев“, обясни Румен Христов.

На въпрос за действията на председателя на БСП Корнелия Нинова, която преди дни посети лично с. Шарково, председателят на най-старата демократична партия у нас посочи, че това не е правилното поведение. „Нека подобни неща да не бъдат правени сега, когато фокусът е насочен към тези села. Нека след 2 месеца да видим кой ще уважи потърпевшите. Не бива ние, политиците, да яхваме подобна трагедия“, заключи Румен Христов.

Живко ИВАНОВ