Румен Радев смени трима министри без обяснения

351

Президентът Румен Радев представи третия си служебен кабинет днес. Той е почти същият като втория, сменени са само трима министри – на финансите, на икономиката и на транспорта, но държавният глава не обясни защо го прави.

Вместо това той поздрави служебния кабинет за постигнатите резултати и отбеляза със съжаление, че политическата класа не е възприела показания от тях нов модел на управление на държавата.

Основната задача пред новото служебно правителство ще бъде да организира прозрачни и честни избори на 14 ноември. Тогава ще се гласува за парламент и президент едновременно.

Президентът обяви, че очаква от новото служебно правителство наред с укрепването на държавността, да работят и с мисъл за бедните и слабите, както са го правили и през изминалите 4 месеца, и да набележат ясен хоризонт за ускорено развитие на страната.

Новият министър на финансите е Валери Белчев

Смяната на най-одобряваните министри във второто служебно правителство на Румен Радев – на финансите Асен Василев и на икономиката Кирил Петков се свързва с новия им политически проект.

Валери Белчев

Новият служебен министър на финансите е Валери Белчев. Той също има диплома от Харвард, както предшественика му. Белчев бе начело на Фонда на фондовете във второто правителство на Бойко Борисов. Има 15-годишен опит във финансовия сектор. Работил е в редица водещи търговски банки в периода от 2000 г. до 2006 г. – „Ейч Ес Би Си“, „Креди Агрикол Индосюез“, „Фортис Банк“ и „Сосиете Женерал“. През 2007 г. основава стратегическо партньорство с „Ротшилд и Сие“ и става негов изключителен партньор в България до 2013 г. През 2009 г. Валери Белчев е бил нещатен сътрудник на Комисията по икономическа политика в Народното събрание. През 2014 г. се присъединява към Българската банка за развитие, където е началник на отдел „Бизнес развитие“.

Белчев има магистърска степен по публична администрация от Harvard University, която надгражда магистърската му степен по финансови и банкови техники от Universitе Paris 2 Panthеon-Assas и магистърската му степен по международни икономически отношения от УНСС, София.

 Даниела Везиева вече е министър на икономиката

Новият министър на икономиката Даниела Везиева беше представена от президента, като досегашния съветник на министъра на икономиката Кирил Петков и човек със солиден опит в публичната администрация.

Даниела Везиева

Даниела Везиева беше заместник-министър на икономиката във второто правителство на Бойко Борисовот квотата на Реформаторския блок, като представител на „Движение България на гражданите“, основано от еглена Кунева. Завършила е финанси и кредит в Стопанска академия „Д.А.Ценов“ – Свищов. Работила е по проекти свързани с децентрализацията и въвеждане на нови модели на управление от 2003 г. От 2007 г. до 2014 г. представлява България в Бюджетния комитет на Европейски училища. Преди да стане заместник-министър на икономиката беше началник отдел „Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване“ в Регионален инспекторат по образование в Русе.

Христо Алексиев отново е служебен министър на транспорта

Третата смяна е на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Предполага се, че Георги Тодоров си тръгва заради скандала свързан с удълбаването на пристанище „Варна“. Преди седмица той беше подложен на кръстосан разпит от т.нар. партии на протеста в Народното събрание, но не беше убедителен в защитата на възложената вътрешна поръчка за близо 400 млн. лв. по времето, когато той е председател на Управителния съвет на държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Христо Алексиев

Президентът не каза защо го сменя и назначава отново за служебен министър Христо Алексиев. Той беше на този пост в първия служебен кабинет на Румен Радев през 2017 г., когато спря концесията на летище „София“ заради порочния модел заложен в нея, каза държавния глава. Христо Алексиев е председател на Управителния съвет на Национална компания „Железопътна инфраструктура“(НКЖИ), чието ръководство успя да опази компанията от инхаус поръчки по времето на третия кабинет на Бойко Борисов. Алексиев е ръководил големи инфраструктурни проекти в железопътния бранш, които се реализират основно с европейски средства. Той попадна и в проектокабинета на Слави Трифонов начело с Николай Василев, който шоуменът обяви веднага след спечелването на изборите на 11 юли.

Съставът на третия служебен кабинет на Румен Радев е:

Министър-председател – Стефан Янев

Заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика – Гълъб Донев

Заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи – Бойко Рашков

Заместник министър-председател по управление на европейските средства – Атанас Пеканов

Министър на финансите – Валери Белчев

Министър на икономиката Даниела Везиева

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Христо Алексиев

Министър на отбраната – Георги Панайотов

Министър на здравеопазването – Стойчо Кацаров

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Комитова

Министър на образованието – Николай Денков

Министър на външните работи – Светлан Стоев

Министър на правосъдието – Янаки Стоилов

Министър на културата – Велислав Минеков

Министър на околната среда и водите – Асен Личев

Министър на земеделието, храните и горите – Христо Бозуков

Министър на енергетиката – Андрей Живков

Министър на туризма – Стела Балтова

Министър на младежта и спорта – Андрей Кузманов.

В материала е използвана информация от mediapool