Румен Петков: Човекът, който провали „Южен поток“, се казва Сергей Станишев

108
Брифингът на Румен Петков в Стара Загора

От АБВ отчитат изборен провал в Стара Загора, но са доволни като цяло от изборните резултати в страната

Ръководството на ПП АБВ е доволно от изборните резултати на първи тур в страната. Формацията има самостоятелно избрани 60 общински съветници и значителен брой в коалиционни формати. От АБВ обаче отчитат изборен провал в Стара Загора, София, Пловдив и Бургас. Това коментира в Стара Загора лидерът на АБВ Румен Петков. Той поздрави спечелилия трети мандат Живко Тодоров за изборния успех.

Румен Петков благодари на кандидата за кмет на партията в Стара Загора Камелия Стаматова и на водача на листата за общински съветници проф. Михни Люцканов за енергията, която са вложили в предизборната кампания, но очакванията на ръководството на АБВ са били за много по-силно представяне. Припомняме, че АБВ остана една от четирите кандидатски листи, които не вкараха свой представител в местния парламент. Румен Петков поздрави и местните ръководства на АБВ в Раднево, където партията е втора политическа сила, и в Гълъбово, където партията също има представител в Общинския съвет. „Гълъбово е една много трудна община във всеки смисъл. Г-н Христо Ковачки я прави трудна и за живеене с отровните емисии, които се излъчват от ТЕЦ „Брикел“, коментира Петков. Той изрази увереност, че кандидатът на АБВ ще спечели в гълъбовското село Главан, както и в казанлъшкото Енина. „Подкрепяме промяната в община Чирпан. Работихме много активно по време на кампанията с Ивайло Крачолов и сме убедени, че той ще спечели на втори тур“, каза още лидерът на АБВ.

Румен Петков отчете лошите изборни резултати на АБВ в София и Бургас, но уточни, че изпитва сериозни съмнения относно достоверността на изборните резултати, обявени от Централната избирателна комисия. „Не вярвам на резултатите в София и Бургас. Листите и на двете места имат съвършено други резултати. Виждаме смайващи протоколи, в които броят на преференциалното гласуване за ПП АБВ надвишава в пъти броя на отчетените гласове за листата на АБВ. Това не се нуждае нито от анализ, нито от коментар“, сподели още Румен Петков.

Другата основна тема на пресконференцията на лидера на АБВ в Стара Загора бе развитието на енергетиката. За пореден път Румен Петков изрази позиция в подкрепа на бъдещето на енергийния комплекс „Марица изток“ като ключов за енергийната сигурност на страната. Той отново повтори и тезата на АБВ, че България се е нуждаела от реализацията на големите руски енергийни проекти „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“. Според него едно от най-големите престъпления към енергийната сигурност и авторитет на България е отказът от изграждането на пряка доставка на руска газ за Европа.

„Благодарение на неспособността на българското правителство да защити европейския интерес, всички европейски държави ще заплащат транзитна такса на трета държава, в случая Турция“, заяви Румен Петков.

На въпрос на „Старозагорски новини“ кой е истинският виновник да бъде спрян проектът „Южен поток“ (б.р. чиято същност беше директна доставка на газ от Русия под Черно море през България за Европа), Румен Петков заяви дословно.

„Човекът, който заложи провалите на „Южен поток“ и „Белене“, се казва Сергей Станишев. Още през 2009 г. казах, че начинът, по който той бута нещата, ще доведе до спиране и на двата проекта“. На доуточняващо питане на медията ни каква точно е била причината и ако ЕС е бил използван като оправдание, Петков беше категоричен, че това се е случило под натиск на САЩ.

„Вторият тежък удар нанесе правителството на Пламен Орешарски. Бойко Борисов, в рамките на близо 10-те години, в които носи отговорност за изпълнителната власт в България, с различен успех даваше своя принос в спирането и на „Белене“, и на „Южен поток“, допълни лидерът на АБВ.

Десислав ТЕНЕВ