Руини на бивш Младежки дом събират наркомани

344
Дивата растителност е покрила като смокинов лист останките от някогашния малък Младежки дом в близост до езерото "Загорка"

В свърталище на наркомани са се превърнали руините на някогашния Младежки дом, в непосредствена близост до езерото „Загорка“ в Стара Загора. „Всичко там е потънало в разруха, непрекъснато има разхвърляни спринцовки и тоалетни принадлежности, вечер е почти невъзможно да минеш, без да се сблъскаш с дрогирани, имало е случаи някои да се нахвърлят на самотните разхождащи се…“, разказва живееща в близките блокове.

Хора от квартала припомнят, че на няколко пъти в помещенията на някогашната първа младежка дискотека са изваждани трупове. Уж се вземали някакви мерки, дори по едно време поставили и метални платна като преграда за рухналите стени и покриви, но всичко било от ден до пладне.

Така изглежда една от някогашните гордости на Стара Загора – басейнът за състезания на корабни модели

Младежкият дом е бил построен през 80-те години на миналия ХХ в., средствата дошли от проспериращото тогава ДЗУ, предали го на някогашния Градски комитет на ДКМС за стопанисване, имало назначен персонал. Веднага след закриването на Комсомола и първите години на демократичните промени разрухата се настанила вътре. За известно време го ползвали членовете на първия рокерски клуб „Родео“, но един по един любителите на двуколесните машини се разпилели по света.

Само на метри от развалините са съоръженията за провеждането на европейски и световни състезания по корабомоделизъм, които са в почти окаяно състояние.

Въпреки че няколко общински администрации се заканваха да изринат останките, към момента действия не са предприети заради неизяснени въпроси със собствеността на терена.

След провеждането на Референдума за бъдещето на района около река Бедечка и споровете за възможността там да бъдат или не изградени жилищни кооперации, никой не се е интересувал от някогашния Младежки дом.

Петър ХРИСТОВ