Ром, прегазил дете с каруца, се размина с… глоба

103

Глоба в размер на 2 200 лв. наложи състав на Районен съд – Казанлък, спрямо жител на курортното градче Павел баня, който със самоделна конска двуколка посред бял ден на 13 май прегази и едва не уби на място 4-годишно момченце, което пресичало улицата в този момент.

Познатият на местните криминалисти 38-годишен мургав джигит Ивайло Елкин се оказал реабилитиран, а тежкият инцидент станал по непредпазливост, коментират юристите. Травмите, нанесени на родения ин-витро преди 4 години Данаил Иванов, само временно застрашили живота му, всичко това дало основание на съдиите да освободят от наказателна отговорност извършителя.

Жители на Павел баня не повярваха на ушите си, когато разбраха за наложеното на „жокея“ наказание.

Според тях подобен „подход“ по никакъв начин нямало да накара Елкин и други като него да преустановят бясното надпрепускане със самоделните рикши по улиците на града.

Те припомнят, че всяка неделя в ромския квартал и съседните села се устройват нерегламентирани кушии.

На 28 октомври близо 150 участници в подобно състезание дори затвориха за часове пътя между Казанлък и село Черганово, при опит на полицията да прекрати гонката, се стигна до сблъсък между „жокеите“ и униформените служители на реда.

Хората настояват със закон да бъде забранено използването на самоделните двуколки, които не отговаряли на никакви разпоредби за движение по пътищата.

Христо ПЕТРОВ