Ромски фамилии си скочиха с колове заради литър грозданка

211

Спор за бутилка гроздова ракия между две ромски фамилии прати в болницата трима души, двама от които са с опасност за живота, в Отделението по неврохирургия на старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Сигналът за масовия бой с колове, вили и брадви в село Шейново е бил приет на телефон 112 към 15:40 часа на 10 ноември, при пристигане на място униформените полицаи заварили в ромската махала да се бият близо 30 души на различна възраст от два рода. Скандалът тръгнал заради изчезнала бутилка ракия от дома на едната фамилия, подозрението паднало върху представител на другия род, който бил видян да се навърта наблизо. Заподозреният 44-годишен Марин Г. измъкнал дървен кол от оградата и нанесъл множество удари по главата и тялото на заподозрялата го 48-годишна Иванка Г. В опит да спаси тъща си, в този момент се намесил зет й, който изскочил от къщата с брадва в ръка и успял да сцепи главата на побойника. В масовия търкал е пострадал и 53-годишен представител на трета фамилия, който отнесъл пердаха при опит да разтърве биещите се. Омиротворителят е с премазани пръсти на дясната ръка. Полицаите успели да разтърват скараните фамилии, с белезници в управлението са били отведени трима от най-активните биячи на по 22, 24 и 28 години.

„Изненадан съм от кървавата свада, до сега не сме имали проблеми с това население. Повечето работят в чужбина, грижат се за децата си. Нямам обяснение защо точно е избухнала свадата и защо се е стигнало до толкова тежки наранявания…“, коментира кметът на Шейново Данчо Данов. Селският управник отрече масовият бой да е свързан с пожар в дома на 78-годишна негова съселянка от предния ден, при който посред бял ден огънят е унищожил двуетажна стопанска постройка с гараж, в който имало паркиран лек автомобил „Опел Корса“. По думите на Данов пожарът в имота най-вероятно бил тръгнал от повреда в ел.инсталацията.

В старозагорската болница е настанена и 34-годишна жителка на местния ромски квартал „Лозенец“, която била намушкана с нож от с 10-години по-младия си приятел след скандал, че се заглежда по други красавици. Свадата избухнала малко преди полунощ на 10 ноември в къща на улица „Ивайло“. Ранената била транспортирана от съседи, а извършителят направил опит да се укрие при роднини в съседно село.

Христо ДИМИТРОВ