Роми метат безнаказано липов цвят по улиците на Стара Загора и го предават за чай

1570

Днес от пресцентъра на Община Стара Загора припомниха, че има забрана за чупене на клони и бране на липов цвят от дървета, растящи върху общински и държавни терени на територията на града. „Недопустимо е и метенето и събирането на цвят и цветен прашец от тротоари и улици. При констатиране на нарушения на виновните ще бъдат съставяни актове за установяване на административно нарушение“, се казва още в прессъобщението.

По закон обаче Общината може да глобява само в случаи на бране на липов цвят и чупене на клони от дърветата, превърнали се в символ на града, но не и за метенето и събирането на цветен прах по улиците на областния град с натоварен транспортен трафик.

През последните няколко дни стотици роми метат опадалия липов цвят, събират го в чували или кашони и го предават на изкупвателни пунктове като суровина за производство на липов чай, козметични или фармацевтични продукти. При метенето заедно с липовия цвят се събират и всички мръсотии от улиците, в това число и вредните прахови частици, които след пресяване остават заедно със златния ароматен прах.

Акциите по метенето текат през целия ден, но масовката започва основно след 18 часа, когато служителите на отговорната държавна институция РИОСВ са приключили работния си ден.

„Старозагорски новини“ направи опит да разбере кой е изкупвателният пункт в Стара Загора, който приема изметения липов цвят. Една от жените, трудеща се по ул. „Васил Левски“, ни обясни дословно: „Предаваме го в пункт „Шипка“, който се намира до Бирената фабрика. Плащат ни по 1 лев за килограм“.

Медията ни се опита да намери в сайта на РИОСВ – Стара Загора, дали въпросният изкупвателен пункт „Шипка“ е лицензиран, но не успя да открие подобна информация.

Надяваме се, че утре в работно време служителите от РИОСВ ще могат да проверят въпросния пункт. Защото изкупуването на изметената по улиците мръсна суровина, която впоследствие ще се влага в продукти за здравето на хората, си е вид престъпление.

Йовка НИКОЛОВА