Роми-крадци пребиха дядо от Казанлък заради 5 кила захар

111
Битият и ограбен от рецидивистите 77-годишен Димитър Димитров прекара близо 3 часа на пейка до блок 19 в кв. "Запад", докато пристигне екип на Центъра за спешна и неотложна медицинска помощ

77-годишен жител на Казанлък е бил нападнат и пребит на излизане от хранителен магазин, нападателите отнели 5 кг захар, кофичка кисело мляко, мобилен телефон и 100 лв. – остатък от пенсията му. Сигналът на телефон 112 е бил подаден около 13:00 часа в неделя от живеещи в блок 19 на казанлъшкия квартал „Запад“ за намерен в безпомощно състояние мъж на пътека в близкия парк.

Два часа по-късно униформените успели да открият и задържат след преследване по нивите в покрайнините на Казанлък двама криминално проявени мъже, от които са иззети задигнатите от бития Димитър Димитров вещи и пари, съобщи началникът на РУ „Полиция“ Стойчо Крачолов. В ареста за по 24 часа са 42- и 37-годишните обитатели на ромския квартал „Кармен“ в Града на розите. Единият от тях наскоро е напуснал затвора, където е изтърпял присъда от 16 месеца заради хулиганска проява в условията на тежък рецидив.

Нападението и грабежът на работилия цял живот като конструктор в Института по хидравлика Димитров са в условията на рецидив, образувано е досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура – Стара Загора. Очаква се на извършителите да бъде поискано постоянно оставане зад решетките.

Почти 3 часа прекара на улицата битият дядо, докато на местопроизшествието пристигне линейка на филиала на Центъра за спешна и неотложна медицинска помощ, с която бе откаран за преглед и рентгенова снимка.

По думите на възрастния мъж нападателите го изненадали в гръб, съборили го с юмрук по главата на земята, след което му нанесли серия от ритници по тялото.

„Никога не съм ги виждал, но ако ми ги покажат, със сигурност ще ги разпозная, не бяха маскирани. Докато бях на земята, ме пребъркаха и взеха парите, които бях сложил в различни джобове“, разказа той, преди да се качи на линейката.

Това е пореден случай на нападение с цел грабеж над възрастни жители в региона, на 20 януари в дома й в град Гурково беше пребита заради 35 лв. 83-годишната Иванка Койчева. Тогава за грабежа бе задържан рецидивистът Кольо Рашев от тамошната циганска махала „Лозенец“. Рашев е 39-годишен, има 7 деца и 10 присъди. В затвора е прекарал общо 8 години.

Христо ДИМИТРОВ