Роми-гастрольори ограбили склада за техника в Стара Загора

450
Складовете, откъдето бандата ограбила техниката

Седемчленна банда от многократно осъждани и изтърпявали различни присъди жители на котелското село Градец са извършили кражба на огромно количество телевизори, кафемашини, тенджери и тигани от склад на старозагорска фирма. В склада, разположен върху площ от близо 4 дка в квартал „Индустриален“, е прониквано през стъклени прозорци на покрива на няколко пъти във времето от 3 до 9 февруари.

Липсата е била забелязана едва на 14 февруари, а жалбата от 42-годишната управителка на склада е била подадена на 15-и във Второ РУ „Полиция“. При прегледа на монтираните вътре охранителни камери станало ясно, че крадците са се спуснали от покрива с въжета, пак с тях били изтегляни кашоните, които впоследствие обирджиите натоварили на конски каруци.

Извършителите са били маскирани, уточниха от прокуратурата. Част от техниката е била открита на различни адреси в населения основно от роми квартал „Лозенец“, откъдето са иззети до момента 4 телевизора и една кафемашина. Продължава издирването на останалата заявена за открадната стока, произведена в Китай и Турция.

В хода на стартиралата на 17 февруари спецполицейска акция са задържани първоначално за денонощие, а после и за по 72 часа четирима от крадците на възраст от 25 до 42 години. Основният състав е от известния ромски клан Дуйдови, които преди време приели българската фамилия Данаилови: братята Минчо и Ангел, излезли преди месец от затвора предсрочно, а деянието е в условията на опасен рецидив. В процес на издирване са още трима, сред тях е и организаторът, за когото има данни, че през януари е работел като разтоварач в склада. От Градец коментират, че фамилията наброява над 50 пълнолетни мъже и жени, легално те се водели като… дървосекачи.

Очаква се прокуратурата да поиска постоянен арест за крадците.

За задържането на градечанските бандити стана ясно при идването на главния прокурор Иван Гешев и главния секретар на МВР Ивайло Иванов в Чирпан след сигнал за бандитско посегателство над 82-годишна баба и сина и в село Зетьово.

Христо ДИМИТРОВ