Розопроизводителите – пред кауза пердута

117

Облаците пред сектор „Розопроизводство“ в България се сгъстяват, тъй като настоящата кампания изглежда на практика загубена. „Тази година ситуацията ще бъде много по-трудна, отколкото всяка една предходна“, категорична бе Зара Клисурова от Националния клонов съюз на розопроизводителите. Част от стопаните на розови насаждения вече са готови да обявят нулева година. Други от тях все пак заявяват готовност за сключване на договори за изкупуване на розов цвят, но на едва 50% от миналогодишните количества, което ги поставя в тежка ситуация с много неизвестни.

Възникналите проблеми в сектора, за които бе алармирано още в средата на месец февруари, доведоха до провеждането на Консултативен съвет по розата към Министерството на земеделието, храните и горите. На него са били обсъдени възможните ходове. „В рамките на заседанието се чуха предложенията от заинтересованите страни. Много важно бе да разберем какво предлага МЗХГ, за да се помогне на розопроизводителите“, обясни Зара Клисурова. Сред възможностите е финансиране за подмладяване на насажденията с маслодайна роза, което да се яви форма на стимулиране за стопаните.

„Ситуацията ще бъде по-трудна, отколкото в предходните години. Затова реагирахме рано и отворихме разговора сравнително навреме, за да имаме някаква яснота. По време на Консултативния съвет по розата се предложи също за онези производители, които все пак ще имат подписани договори за изкупуване на цвета, макар и не на 100%, да бъде получено финансово облекчение при самото бране“, разкри Клисурова. Обсъдени са били и други възможности, между които изкореняване на насажденията с роза, за което стопаните, заявили подобно желание, да получат подпомагане.

„Тази култура е един от символите на България. Надявам се, че колегите няма да стигнат до там и да премахнат своите полета с розов цвят. Ситуацията през настоящата година е тежка, но вярвам, че това ще мине и след няколко години ще имаме по-добра обстановка. Получихме предложения от МЗХГ повече стопани да се включат в сега отворената мярка за безвъзмездна помощ за закупуване на препарати. Вярвам, че повечето от колегите ще се включат в тази възможност“, изрази надежда Зара Клисурова.

Частичното облекчаване за едно от пръсканията на културите обаче със сигурност няма да доведе до минимизиране на задаващите се загуби. Затова от земеделското ведомство са се ангажирали да потърсят възможност за финансиране през европейските фондове. За тази цел от МЗХГ са изпратили подробна обосновка до Брюксел, посочвайки, че в резултат на световната пандемия пазарът на крайните продукти – розово масло и розова вода, значително се е свил, което удря и първичните производители. Производители и преработватели апелират също да бъде търсено разширение на пазарите в посока на хранително-вкусовата и парфюмерийната промишлености. „В дългосрочен план страната ни има огромна нужда от сериозен маркетинг на продуктите, произвеждани от розов цвят. За тази цел се нуждаем от подкрепа на Министерството на икономиката и Министерството на земеделието, храните и горите. Нуждаем се обаче от повече популяризиране на продуктите, произвеждани от маслодайна роза в България“, подчерта Клисурова.

Сред възможностите, обсъдени на Консултативния съвет, е била и тази Българската банка за развитие да кредитира розопреработвателите. „Историята помни трудни моменти като днешните пред сектора, но ситуацията няма винаги да бъде такава“, сподели своя оптимизъм Зара Клисурова.

Живко ИВАНОВ