Родственик на Чудомир открива фотоизложба в Казанлък

755
Родственикът на Чудомир Петър Илинов

Компютърният специалист е запечатал красиви мигове от Града на розите до Огнената земя

Петър Илинов, внук на племенницата на Чудомир, казанлъчанката Лилия Димитрова, открива на 28 март (сряда) от 18 часа изложба в Музея на фотографията. Експозицията, под името „Наследник на таланта“, включва над 30 цветни фотоси, дело на Чудомировия родственик. Работите са резултат от впечатленията на Петър Илинов от неговите пътешествия по екзотични места из цял свят.

Авторът е роден през 1982 г. в София. Той е правнук на брата на Димитър Чорбаджийски, Георги. Живее и работи в италианската столица Рим. Завършил е математика и информатика в Римския държавен университет. Професионалните му занимания са свързани с математиката и компютърните науки. Ръководи фирма за консултации и мениджмънт по информационни технологии. Увлечен от художествената фотография още в детската си възраст, Илинов по-късно продължава да снима активно и дори води различни фотографски курсове. Не гледа на себе си като професионалист, но признава, че фотографията за него е сериозно хоби.

„Всеки от нас носи в себе си артистична дарба, чрез която е в състояние да предаде чувствата и емоциите си. За едни е музиката, за други – живописта, за мен – моят обектив“, споделя правнукът на Чудомировия брат Георги. Разходките му по различни дестинации преминават задължително с фотоапарат в ръка. Запечатва континентални и островни изгреви и залези, студът с тюлените, пингвините и аржентинските китове, но и – жарките брегове на Санторини и Италианската Ривиера. Светът от Казанлък до най-южната Огнена земя през фокуса на Петър Илинов може да бъде видян в Музея на фотографията. Изложбата е част от програмата на Чудомирови празници `2018.

За откриването й се очаква да пристигне от Италия и самият автор. Това е втората му изложба тук след тази през 2010 година, тогава – в залите на ЛХМ „Чудомир“.

(СН)