Родители се притесняват без основание. Заповедта на кмета е категорична – всички детски градини в Стара Загора работят на непрекъснат режим целогодишно!

153
Сборни групи могат да се формират само ако броят на децата падне под 13, обясни ресорният зам.-кмет

Притесненията на родители, че детски градини ще бъдат затворени през лятото, са неоснователни, стана ясно от думите на ресорния зам.-кмет на Община Стара Загора Иванка Сотирова по време на брифинг вчера. „Заповедта на кмета е, че всички детски градини работят на непрекъснат режим целогодишно и няма причина да се провокират безпричинни коментари в социалните мрежи. Завършващите 4-та група получават своите удостоверения за завършена предучилищна подготовка, както е по Закона за училищно и предучилищно образование, но всичките на законово основание могат да продължат да посещават детското заведение до 14 септември“, заяви Сотирова. За формирането на т.нар. „сборни групи“ ресорният зам.-кмет обясни, че в някои от летните месеци, предимно през август, броят на децата намалява. „Но ние следим процесите. Има нормативна уредба – когато броят на децата в групата е под 13, тогава евентуално могат да се направят сборни групи. Но това не означава сега, през май, ние да анонсираме, че ще има такива групи. Има директори на градини, които действително отправят и то съвсем коректно питане към родители, за да могат да плануват графика за почивките на работещите там по Кодекса на труда. Но това не означава, че родителите са принуждавани децата им да не посещават детското заведение“, допълни Сотирова.

Във връзка с приема на първокласници зам.-кметът съобщи, че Системата за електронно записване на първокласници ще бъде отворена на 20 май от 12 часа. Сотирова напомни, че поредността на входиране на заявленията няма отношение към критериите за класиране на първокласниците. На сайта на Общината са обявени районите и всеки родител може да си направи своята равносметка в кое училище ще бъде детето му.

Зам.-кметът уточни, че капацитетът на училищата в Стара Загора е достатъчно голям, така че няма да остане неприет първокласник.

Понастоящем 50% от старозагорските училища са на едносменен режим на обучение. През новата учебна година на такъв ще премине и VI Основно училище „Свети Никола“. Срокът към задължително преминаване на едносменен режим е удължен до 2020 г., но целта на Общината е в Стара Загора това да се случи по-рано, допълни Иванка Сотирова.

Във връзка с честването на 24 май тази година шествието ще бъде от три лъча, които ще тръгнат от различни точки на Стара Загора и ще се съберат на новия площад пред Общината. Церемонията по издигането на знамената ще е от 10 часа, а тържествата ще се проведат на две сцени, съобщи още зам.-кметът.

Йовка НИКОЛОВА