Роден на брега на Дунав поет спечели „Златно яйце“

71
Роденият в Русе бъдещ филолог Мартин К. Илиев (вляво) призна, че дори не си представял "Златното яйце" да попадне в ръцете му, когато изпращал по пощата стихотворението "Като човек от равнината". Първата му работа в залата беше да разгледа изложбата корици на първи стихосбирки, издавани през годините от организаторите на конкурса "Веселин Ханчев"

80 изкушени от мерената реч протегнаха ръце към приза от юбилейното, 35-о издание на конкурса „Веселин Ханчев“

24-годишен студент по български език и литература в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ стана носител на голямата награда „Златно яйце“ в юбилейното 35-о издание на Националния младежки конкурс за поезия на името на лирика Веселин Ханчев. Лауреатът Мартин К. Илиев е родом от Русе, с поезия се занимава от няколко години, част от стиховете му са публикувани в интернет-блог, но за пръв път се престрашил да участва в надпреварата за „яйцето“ тази есен. Тричленното поетично-критично жури в състав Мария Донева, Марин Бодаков и Иво Рафаилов безапелационно и единодушно харесало стихотворението му „Като човек от равнината“ и го поставило на най-горната стълбичка, което дава възможност на бъдещия филолог след 12 месеца да издаде и първа стихосбирка в съответствие с регламента на може би най-дълго просъществувалия роден конкурс за мерено слово.

Миналогодишната лауреатка Надежда Тричкова представи пред старозагорската публика току-що отпечатаната си първа стихосбирка „Лентата е почти изснимана“

Наградата бе връчена късно вечерта на 2 ноември в една от експозиционните зали на Регионален исторически музей – Стара Загора, където среща си дадоха голяма част от общо 80-те кандидати за „Златното яйце“. Сред изпратилите свои стихове имаше българи, които в момента учат и живеят в Шотландия и Германия. По неписана традиция мнозинството бяха от нежната половина на човечеството – 63, като преобладаваха родените преди 17, 18 и 19 години. Компания на Мартин на почетната стълбица му правят столичанката Габриела Манова и силистренката Теодора Георгиева.

Журито е отличило стиховете на още 11 автори във възрастовия диапазон от 14 до 24 години, сред тях са и две момчета, които се оказали извън страната и се наложи друг да прочете творбите им.

Пак по традиция преди церемонията по награждаването се състоя и премиерата на стихосбирката „Лентата е почти изснимана“, чиято авторка Надежда Тричкова стана притежател на „Златното яйце“ в миналогодишното издание на конкурса.

Сред отличените е и 16-годишната Мила Рупчева, участваща с експресивното си „Зевсовият храм не е затворен…“. Момичето е близка родственица с безвреме отишлия си едва на 44 години през 2001-ва поет и преводач от английски Георги Рупчев. Мила се е родила година след кончината му и знае за него само по издадените му сборници, сред които са „Уморени от чудото“ и поемата „Смъртта на Тибалт“.

Изненада за участниците бяха песните на някогашната вокалистка в първата българска акапелна джаз-формация „Траяна“, музикалния педагог Надя Тончева.

Организатори на конкурса „Веселин Ханчев“ неизменно са навършилата скоро 158 години от създаването си библиотека „Родина“, Община Стара Загора и къща-музей „Гео Милев“, където в събота младите поети проведоха творческата си работилница.

Христо ХРИСТОВ