РИОСВ спира дейността на биоцентралата в село Труд

53

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив издаде принудителна административна мярка (ПАМ), с която се спира дейността на Централата за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници чрез индиректно използване на биомаса в село Труд, общ. Марица, област Пловдив.

Мярката се налага с цел предотвратяване на увреждане на човешкото здраве поради разпространението на миризми от дейността на предприятието, предаде news.bg.

Актът се издава след извършени проверки на РИОСВ – Пловдив, в това число във връзка със сигнали на граждани и организации, които установяват наличие на миризми, характерни за производствената дейност на обекта.

Дейността на централата се прекратява докато дружеството не докаже, че е предприело необходимите мерки, за да не се изпускат при никакви обстоятелства миризми и газови емисии от процесите на съхранение на суровини и течна фракция от ферментационния продукт и докато не се получи потвърждение от министъра на здравеопазването, че няма опасност за здравето на хората.

Припомняме, че преди няколко дни здравният министър Костадин Ангелов настоя биоцентралата в село Труд да бъде спряна.

Резултатите от независима експертиза в края на септември показаха редица нарушения в биоцентралата.  За тях местните отдавна алармират. На 14 септември те сигнализираха за ново обгазяване от централата за биогаз.