Ресторантьори търсят сервитьорки от Молдова

128

За 30 дами от молдовския град Кахул се „оглеждат“ собственици на няколко хотела от Стара Загора и близките околности. Вакантните позиции са за камериерки, сервитьорки и оберкелнери, споделиха запознати. Очакванията са кандидатките да поназнайват малко български, да имат минимален опит и да са склонни да работят срещу възнаграждение в рамките на бруто 700 лв. /месечно. Като бонус те ще получават безплатен обяд и безплатна квартира в близост до местоработата си.

Експерти в областта на туристическия и ресторантьорския бизнес споделят, че в Кахул живеят доста бесарабски българи, безработицата била доста над средната за Молдова, а трудовите възнаграждения – близки до нашенските. На този етап преговорите с кандидатките все още не са финализирани, очакванията са това да стане в рамките на месец или два, уточняват трудовите посредници. Има страхотен глад за подготвени кадри в сектора, имало опасност през летния сезон доста старозагорски хотели и ресторанти да затворят врати поради липса на камериерки, готвачи и сервитьори. Първоначално били проведени „разузнавания“ във Виетнам и Филипините, но се оказало, че тамошните кадри ще излязат твърде „солени“ на българските работодатели и затова започнал оглед в Молдова.

От Агенцията по заетостта през 11-те месеца на м.г. са издали общо 165 разрешения за достъп до родния трудов пазар на граждани от трети страни в Старозагорска област, от тях 148 са били за командировани специалисти, а в 17 от случаите ставало въпрос за трудови правоотношения. Най-много са пристигналите граждани от Република Турция. През същия период сезонно (в рамките до 90 дни) са започнали работа 16 чужденци, от които 11 са граждани на Киргизстан. Най-голям е броят на бесарабските българи в района на община Гурково, където има над 120 семейства, повечето са заети в производството на „Булметал“ АД.

Христо ХРИСТОВ