Реплика на тракийски кораб потъна в язовир „Копринка“

204
От Пресс ТВ публикуваха един-единствен кадър от злополуката с репликата на птицеглавия кораб

Дълга близо 20 метра дървена ладия – реплика на тракийски боен кораб, която се строи от близо пет години край брега на язовир „Копринка“, е потънала при опит да бъде пусната на вода, съобщи Пресс ТВ, който публикува и снимка от инцидента.

Потъването е станало на 2 юли, след като преди близо две седмици ладията беше вкарана на около десетина метра от брега под претекст, че предстояло „закисване“ преди официалната церемония за откриване на атракцията.

Строежът на ладията, която тежи близо 10 тона, започна от края на 2017 година, а целта е да се превърне в атракция за жителите и гостите на Казанлък. Платноходът, носещ името Одрис, е точна реплика на някогашните кораби на траките, с които те са стигнали чак до стените на древната Троя. Той е направен от над 300 елемента, само киловата 19.5-метрова греда е тежка 4 тона. Елементите са изработени от цели дървета, специално за ребрата са използвани естествено изкривени, за сглобките пък са употребени близо 700 дървени дибли, като се ползват ръчно излети бронзови инструменти. На мачтата има специално конструирано „гнездо“ – плетен кош за наблюдателница. За плаването ще се ползва ръчно изтъкано платно от лен и памук. Атрактивен елемент е излята от бронз птица, украсявала някога шлема на тракийския владетел Севт III.

Това не е първата злополука с „Одрис“, потъвания е имало и предходните лета. През 2020 година пък корабчето направи няколко обиколки в изкуственото езеро с екипаж от ВВМУ „Николай Йонков Вапцаров“. Очакванията бяха този месец на място да пристигнат експертите от Държавната агенция по корабоплаване, след което ладията да посрещне първите туристи.

Иван ПЕТРОВ