Репатрират на наказателен паркинг автомобили без регистрационни табели

102

Близо 60 автомобила, които са излезли от употреба, са установили от началото на 2020 година служителите на звено „Инспекторат“ в Община Стара Загора. Превозните средства са паркирани на общинска земя, но не са преминали годишен технически преглед повече от две години, поради което подлежат на принудително премахване. За всички констатирани МПС-та са образувани преписки, като са издирени и уведомени собствениците им, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Процедурата по преместване на автомобилите от държавна или общинска собственост включва връчване на предписание на собственика, след което започва да тече 14-дневен срок за доброволно премахване на излязлото от употреба МПС. Според нормативната уредба преместването му на друга локация, освен частен имот или специализирана площадка за разкомплектоване, не спира вече стартиралата процедура.

Поради усложнената обстановка и въвеждане на извънредно положение в страната през тази година до този момент Община Стара Загора не е предприемала действия по репатриране на излезли от употреба автомобили.

Моторни превозни средства, които са без регистрационни табели, но са преминали ГТП през последните две години и нямат статут на „излезли от употреба МПС“ ще бъдат премествани от екип на звено „Общинска охрана“, съвместно със служители на „Общинска полиция“, и ще се съхраняват временно на наказателния паркинг на бул. „Никола Петков“ до СБА. Това най-често са случаи, при които табелите с регистрационните номера са свалени от служители на МВР във връзка с извършени нарушения на водачите.

Проверки се извършват редовно и по информация на граждани, които са забелязали паркирани от дълго време коли, видимо в лошо състояние, на които липсват стикери за техническа изправност или са без регистрационни табели, уточняват от Общината.

Сигнали може да бъдат подавани на безплатния Горещ телефон 0800 157 37.

(СН)