Ремонтът на Зоопарка в Стара Загора трябва да завърши до 30 септември

325
Участниците в брифинга - отляво надясно зам.-кметът Янчо Калоянов, кметът Живко Тодоров и секретарят на Общината Делян Иванов

След тази дата изпълнителят ще търпи санкции от 1 836 лв. за всеки ден забавяне

До 30 септември се очаква да завърши ремонтът на Зоологическата градина в Стара Загора. Това съобщи на брифинг днес кметът Живко Тодоров. Първоначалният срок на обекта бе удължен с решение на Общинския съвет до 1 август. Заради дъждове и неподходящи климатични условия в последните месеци периодът за реализация на проекта за обновяване на Зоопарка е удължен до 30 септември. След тази дата изпълнителят ще търпи санкции в размер на 1 836 лв. за всеки ден забавяне, уточни старозагорският градоначалник. На изпълнителя са възложени допълнителни дейности, в това число изграждане на съоръжение за свободно пребиваване на мечки. „Очакваме, че в оставащите дни фирмата ще работи бързо и ще спази срока“, заяви Живко Тодоров. „Остават довършителни дейности“, обясни от своя страна Живко Желязков – представител на фирмата-изпълнител на дейностите в старозагорския зоопарк. Той обясни още, че близо 90% от клетките за животни са изградени наново. „Надяваме се, че за празника на Стара Загора Зоопаркът ще заработи.“

Санкции вече търпи изпълнителят на новата скейт площадка в парк „Артилерийски“. Срокът, с който фирмата е разполагала, е изтекъл на 17 август. По думите на кмета на Стара Загора голяма част от работата по обекта е свършена и той може да приключи също до края на септември.

Кметът Живко Тодоров съобщи още, че се работи активно по друг от стартиралите проекти – Руския пазар. Очаква се изпълнителят да завърши с дейностите в предвидения срок и през декември наемателите да заработят отново в нова среда. До края на годината ще завърши и инфраструктурният проект по разширение на намиращата се в непосредствена близост улица „Капитан Петков Войвода“. След откриването си отсечката от бул. „Славянски“ до кръговото кръстовище ще разполага с по две ленти в посока, което ще разтовари трафика в района.

Вече е възложено възстановяването на кв. „Самара 1“, след като дейностите по подмяната на ВиК мрежата са завършили. „Имаме много работа по ремонт на тротоари, улици и междублокови пространства. Обликът на квартала ще бъде променен през следващата година“, подчерта кметът.

Община Стара Загора работи и по намиране на решение на проблема с наводненията, които се получават в централната градска част на Стара Загора при проливни дъждове. Фирма „Щрабаг“ е стартирала изграждането на канализационни клонове по ул. „Витоша“. Те ще трябва да улавят дъждовните води, за да ги отвеждат в канализацията и така да предотвратят тяхното свличане към централната градска част. Живко Тодоров обясни, че след приключване на тези дейности ще бъде извършено преасфалтиране на ул. „Витоша“ през идната година.

В ход е обществената поръчка за ремонта на ДТ „Гео Милев“, каза още кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той обясни, че се работи и за обновяването на сградата на СУ „Васил Левски“, както и по изграждането на общежитие в Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи. На ход е стартиране на дейностите в сградата на СУ „Христо Ботев“, бившето VII ОУ „Митрополит Методий Кусев“. Кметът разкри, че е намерен компромисен вариант за пребазиране на учениците от гимназията в XI ОУ и ПГ по СД „Инж. Недьо Ранчев“. По отношение на образователната инфраструктура Старозагорска община предстои да започне обновяване на физкултурния салон на спортното училище. Във II ОУ „П. Р. Славейков“ ще заработи столова, каквато досега нямаше.

Само един участник се е явил в двете процедури, обявени за изграждане на обществена тоалетна. До месец се очаква с класирания участник да бъде сключен договор и да стартират строителните дейности.

В кратки срокове предстои Община Стара Загора да получи Акт 16 за Станционната градина. Паркът вече е отворен за ползване от жители и гости на града. „Не сме спирали работа по всички проекти. Онова, което зависи от Общината, се изпълнява“, посочи кметът на Стара Загора.

Живко ИВАНОВ