Ремонтират с 2 млн. лв. 45-годишен надлез в Казанлък

121
Построеният преди 45 години надлез в Казанлък предстои да бъде цялостно ремонтиран

Цялостен ремонт на дълъг около 300 метра надлез в Казанлък ще бъде осъществен през следващата половин година, за целта са осигурени 1.2 млн. от правителството и 800 000 лв. от бюджета на АПИ.

Обществената поръчка е спечелена от „Гарант 90 Цонев и сие“ ООД – Враца, която се е състезавала с още три пътно-строителни компании. Съоръжението е изградено преди близо половин век и част от конструкциите са компрометирани, а на няколко пъти са се откъртвали парчета от настилката. Надлезът е една от основните връзки в Града на розите, през него минава основният трафик на моторните превозни средства, част от гредите минават над жп линията, което ще наложи използването на специален график за използване на „прозорци“, които да не нарушават работата на БДЖ .

При необходимост Община Казанлък има готовност да предостави допълнителен финансов ресурс за извършване на ремонтните работи по 8-те носещи 28-метрови греди, които са върху носещите колони.

Строителният надзор ще бъде осъществяван от варненска компания, която е предложила оферта в рамките на 7 188 лв., а проектанският надзор – от „Пътпроект“, София.

По време на ремонтните работи движението ще бъде отклонено по два маршрута.

Специалисти в мостовото строителство коментират, че надлезът е бил изпълнен някога по изключително модерната тогава система с използването на т.нар. герберови греди, която впоследствие е била изоставена поради бързо износване.

Христо ПЕТРОВ