Редакцията на „Труд“ обявява гражданско неподчинение

275

Редакцията на „Труд“ обявява гражданско неподчинение заради политическите репресии над вестника, съобщи главният редактор Петьо Блъсков .

Тази сутрин полиция блокира редакцията на вестника, което доведе до силно напрежение.

В 10.00 часа в редакцията дойдоха представители на Министерството на културата (МК) и областната управа, както и полиция, които запечатаха офисите, съобщи БНТ.

МК твърди, че „Труд“ дължи 133 хиляди лева, но според Петьо Блъсков това е лъжа.

„Има политическа репресия срещу един опозиционен вестник. Това е простият факт и те се крият зад наемните отношения на фирмата, която е реалният наемател, че редакцията на „Труд“ не е тук. Наемателят не е преотдал имота, няма преотдаване, няма нищо. Няма никаква причина този договор да бъде спрян“, каза Блъсков.

„Аз съм в демократична държава и не мога да допусна, че ще се активира по този начин една ограничена административна власт да тероризира една медия. Какви планове да правим, въобще не съм очаквал, че ще се стигне до тази ситуация. И при това човек, който трябваше да е в съда и да го осъдят за спиране на метрото (Светослав Трайков, съветник на служебния министър на културата), е дошъл тук да репресира медията. Ние не мърдаме от тук, това е гражданско неподчинение. Утре „Труд“ ще излезе на първа страница с това съобщение: „Редакцията на „Труд“ обявява гражданско неподчинение“. Да дойде полицията да ни изнесе, да видят всички, които се борят за свободата на словото, как администрацията на България, заедно с полицията, тероризира един вестник“, обяви Петьо Блъсков.

Казусът бе споменат и от Десислава Атанасова от ГЕРБ по време на днешните консултации с президента Румен Радев.

„Днес имаме влизане в една медия. Партиите и президентството трябва да са гарант за свободата на словото. Затова ви призовавам като човек, съставил служебното правителство да вземете позиция и да съберете информация кой и защо е задал да влезе полиция в една критична медия към президентството и служебния кабинет. Редакцията е осъмнала с барикадиран вход и невъзможност журналистите да отидат на работните си места“, заяви още Десислава Атанасова.

Президентът от своя страна посочи, че е запознат с казуса на „Труд“.

„Много пъти съм казвал, че не се бъркам в работата на изпълнителната власт и никое правителство, служебно или редовно, не ми е подчинено. Доколкото знам става дума за неплащане от дълго време на данъци. Но вместо да ме призовавате да решавам случая, вие можете да помогнете финансово на тази медия, имате достатъчно ресурси“, заяви Радев.