Пращат двама мъглижки роми на съд заради сбиването в центъра на Казанлък

58
Траещата 60-70 секунди ромска свада в центъра на Казанлък в първия учебен ден, чиито извършители отиват на съд. А подбудителите?

„След проведено разследване в рамките на 40 дни и активна работа по събиране на доказателства бе предявено обвинение на И.И., на 20 г., и на А.А., на 19 г., за това, че на 17 септември 2018 г. в Казанлък, на площад „Севтополис“, в съучастие като извършители са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – предизвикали и участвали в масово сбиване в центъра на гр. Казанлък – престъпление по чл. 325, ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2, във вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс. И.И. и А.А. са неосъждани. За престъпление по чл. 325, ал. 1 от Наказателния кодекс се предвижда наказание до две години „Лишаване от свобода“ или „Пробация“, както и „Обществено порицание“. Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд – Казанлък.“. Това гласи прессъобщение на прокуратурата, разпространено до медиите.

В случая стана дума за инсценирания ромски бой в първия учебен ден – 17 септември, когато Градът на розите влезе в националните телевизии с „ромското меле“ (заради услужливо заснет и пуснат във Фейсбук видеоклип), вместо с новината, че местната община е единствената в страната, успяла при откриването на учебната година да приключи европроекта по обновявяне на образователната инфраструктура. А два дни след това последва нова телевизионна атака срещу местната власт в „Господари на ефира“.

Към настоящия момент не е известно как не казанлъшки, а около 50 мъглижки роми се озовават по едно и също време в центъра на Казанлък, спретват си меле, без ранени, и се разотиват в рамките на 60-70 секунди по данни на местната полиция. А после следват протести на БСП-общински съветници за ромска заплаха. Ако двамата мъглижки роми Иван И. и Асен А. са основните виновници, много жалко за местната полиция, чието седалище междувпрочем е на метри от състоялото се „събитие“.

На 2 ноември в центъра на Казанлък имаше друг бой – по време на протест, иницииран от пресгрупата на бившия областен лидер на БСП Васил Самарски срещу ромските каруци. Тогава двама качулати български младежи биха ромско момче на площад „Севтополис“, което също е документирано от местните телевизионери, а също и от случайни свидетели на етническата саморазправа. До момента обаче не е известно дали казанлъшката полиция е установила двамата биячи, които също трябва да бъдат подведени под отговорност според действащото законодателство.

Йовка НИКОЛОВА