Разследват ловно сафари с хеликоптер над Балкана

167
. Дивите кози са защитен вид, а наказанието за такова престъпление е затвор до 1 година и глоба до 3000 лв.

Бракониерите са застреляли две диви кози и са отрязали главите им, най-вероятно заради ценния трофей

Районна прокуратура – Стара Загора, е образувала досъдебно производство по сигнал за разстреляни от бракониери две диви кози от защитен вид на територията на парк „Централен Балкан“ в землището на павелбанското село Тъжа.

Сигналът е бил подаден на 28 октомври т.г., след като свидетели са забелязали ниско летящ хеликоптер в района, от който са били хвърляни димни ракети. Машината е осъществила кацане в труднодостъпен терен, впоследствие там са открити простреляните тела на животните. Според запознати бракониерите са отрязали главите най-вероятно заради ценния трофей.

В хода на досъдебното производство е бил направен оглед на място, иззети са проектили от огнестрелните рани, назначена е балистична експертиза и са били разпитани свидетели на въздушното сафари.

Наказателният кодекс предвижда за подобен род престъпления срещу дивата природа затвор до 1 година и глоба до 3000 лв., напомнят юристи. Ловци от района са изумени от наглостта на бракониерите, никой тук няма спомен за аналогичен случай през последните десет години.

Първи за бракониерското сафари алармираха от Асоциацията на парковете в България, откъдето с пост в социалните мрежи съобщиха на 1 ноември за обезглавените диви кози. От там зададоха въпроси дали е вярна информацията за отстреляни диви кози от хеликоптер на територията на националния парк и ако е вярна, защо се крие от обществеността.

Христо ХРИСТОВ