Разреждат заседанията на парламента, може да не викат депутатите всяка седмица!?

121

Съществува сериозна идея Народното събрание да не заседава всяка седмица, съобщи пред медии председателката на парламента Ива Митева от ИТН.

Вместо това по думите й парламентарната работа може да бъде организирана на сесии. Как точно – на този етап не се знае. Тепърва се разглеждал примерът в другите страни, предаде tribune.bg.

„Трябва да има едно по-добро законодателство, затова целта е да видим как да организираме работата на Народното събрание. Да, знам, че може би, ако кажем, че парламентът няма да има пленарни заседания всяка седмица, това би създало някакво напрежение. Но Народното събрание трябва сериозна да започне да гради законите“, обяви неочаквано Митева.

Според нея подобен вариант ще е по-добър и настоящата система от по три пленарни заседания седмично“.

„Нека първо обаче започнем да работим и да видим как ще се справяме и ще си покаже как да продължим нататък“, допълни Митева.

Освен това парламентарното ръководство е измислило нов начин за намаляване на опозиционното говорене в пленарната зала, поставяйки 1-минутен праг на т.нар. процедура „по начина на водене“, която се използва за критикуване на действията на председателстващия заседанието.

„С тази процедура се злоупотребява и някои народни представители я използват дори, за да бавят времето“, коментира Митева, която лично е вносител на промените.