Размразяват АЕЦ „Белене“ до седмица. Животът на въглищните ТЕЦ-ове – до десетина години

542

Бъдещата енергийна сигурност на България ще бъде гарантирана най-вероятно от китайска атомна централа, която ще бъде изградена по проекта АЕЦ „Белене“. Това стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов в Стара Загора, изречени пред местния актив на ГЕРБ и медиите.

Премиерът съобщи, че до седмици правителството ще внесе в Народното събрание предложение проектът за втората атомна да бъде размразен. Причината за това е потвърденият на 10 май инвестиционен интерес от представители на Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) за изграждането на АЕЦ „Белене“. Борисов подчерта, че за да може да започнат реални преговори с потенциалния китайски инвеститор, парламентът трябва да гласува падането на мораториума и да даде мандат на правителството за това. Очакванията му са, че това трябва да се случи преди срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа, и Китай, която ще е през юли в София.

Бойко Борисов припомни, че до момента България е вложила 3 милиарда лева и че на площадката на централата стоят два ядрени реактора, които страната ни поръча на Русия преди години.

За въглищните ТЕЦ-ове и комплекс „Марица изток“ премиерът беше категоричен, че „рано или късно ще ги затворим“, тъй като нямаме подкрепата на Брюксел и целта е да „забавим този процес с 10-ина години“.

Какво точно каза премиерът Борисов на импровизирания брифинг със старозагорските журналисти четете в краткото ни интервю:

– Г-н Борисов, избран ли е вече финансов модел за изграждане на АЕЦ „Белене“?

– Това ще го обсъжда парламентът. Аз не обичам по важни теми колегите да научават от медиите. Работим много усилено, защото ние държим да няма държавна гаранция, да няма задължително изкупуване на ток, сиреч тези „хубави“ инвестиции след това да дойдат на електромерите ни. Така че, когато завършим преговорите, тогава ще говорим.

– Нека да Ви попитам за „Мариците“. От това, което казахте по време на форума на ГЕРБ, излиза, че ще затворим въглищните си централи, защото от Брюксел го искат, въпреки че САЩ се оттегли от Парижкото споразумение за климата, да не говорим за Китай.

– Ние сме в Европейския съюз.

– Ще бъдат ли защитени нашите въглищни централи така, както се случва с превозвачите, за които в парламента беше приета съвместна декларация от всички политически сили?

– Това, че се прие декларация, е хубаво нещо. Но решенията ги вземат в Брюксел от ЕК. Пред еврокомисарката ще се направят всички необходими постъпки, но накрая всичко ще се реши от комисията. Ще положим усилия. Така че въглищните централи колкото може повече да ги държим, толкова по-добре. Но рано или късно аз съм убеден, че както в много големи държави ги затвориха, и тук ще се случи. Заради цената на квотите на вредните емисии цената на електроенергията ще стане толкова скъпа, че няма да е изгодно.

– Нека да уточним, казахте, че ще се срещате с еврокомисар – за получаването на дерогации от въглищните ТЕЦ-ове ли ще е срещата Ви, или с еврокомисар по транспорта?

– За превозвачите. Още в петък се обадих, поканих еврокомисарката, в понеделник в 14 часа ще дойде при мен. И се чудя какво ще й кажа. Искам да съм оптимист, но много трудно се успява. Просто има много големи лобита – най големите държави са там, включително и нашите съседи – Гърция и Румъния.

– До края на годината има ли вероятност за вдигане на мораториума за АЕЦ „Белене“?

– Това трябва да стане следващата седмица. Мораториумът да падне, за да може да имаме мандат от парламента, за да разговаряме с инвеститорите. Аз Ви казах какви са нашите изказвания. Това трябва да влезе в парламента и да го говорим.

– И това да стане в мандата на европредседателството ни.

– Естествено, преди срещата през юли, ако имаме сериозни намерения и те имат сериозни намерения, да се случи нещо добро. Защото в момента имаме техника за 3 милиарда, която стои на Дунава.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА

Б.р. В интервюто са използвани въпроси и на други медии.