„РазЛичен“ на Христо Генев отвори вратите на ХГ – Казанлък, за светли срещи с изкуството в навечерието на Рождество

67
Проф. Марин Добрев, кметът на Казанлък Галина Стоянова и авторът на изложбата Христо Генев

В навечерието на Рождество ценителите на красотата в Казанлък получиха пореден ценен подарък с откриването на изложбата „РазЛичен“ на Христо Генев в залите на Художествена галерия – Казанлък. Събитието уважиха народният представител Борис Кърчев, кметът на Казанлък Галина Стоянова, директори на културни институти, културни дейци, естети, почитатели, приятели и близки.

Въведение към изложените пластики и монохромни фотографии, снимани от самия автор, направи проф. д-р Марин Добрев. Той определи експозицията като „Реверанс към ценителите на изобразителното изкуство в Казанлък, виталност, лирична, музикална покана за весели празници“. Изкуствоведът посочи, че „Малцина са виждали всички творби така, както присъстват тук, както и фотосите. Изложбата кара човек да се замисли отвъд това, което очите ни виждат…“, описа проф. Маринов пътешествието във вселената на Христо Генев и предупреди публиката: „Не търсете логиката в творбите, защото ще изгубите смисъла им!“.

Част от прозведенията в „РазЛичен“

Същия съвет към публиката – да се остави на удоволствието една форма да преминава в друга, на въображението, на материала, сянката и светлината, потвърди и самият автор. „Тук няма концептуално изкуство. Тук няма сложни философски замисли, тук няма морални нравоучения, нищо такова! Просто отворете очите, душите и сърцата си и опитайте да съпреживеете нещата. Това е една чиста естетика, свободна игра на линия и форми, която би трябвало да доставя радост не само на очите“, описа споделеното с казанлъчани Христо Генев. Той благодари за настойчивото желание на кмета Галина Стоянова „РазЛичен“ да стане факт пред родната, казанлъшка публика. „Фотосите са специално правени за залата на Художествената галерия в Казанлък само за две седмици, с пълната яснота за детайла. Тази изложба е правена за тази зала! За Вас и за тази публика!… С колегата Марин Добрев сме пътували къде ли не. Подобна публика лично аз не съм срещал никъде в България. Имам предвид всички Вас като общност, като цяло“, направи символичен поклон към присъстващите в залата авторът.

Кметът на община Казанлък съобщи, че по идея на Христо Генев негова пластика може да украси едно от зле организираните пространства в града – пред Общината, където, по нейните думи, „се бият много времена, сгради, епохи и липсва хармония“. Пластика на Христо Генев, изпълнена в много по-големи размери, „ще създаде този синхрон и се надявам да убедя Общински съвет в това“, обяви Галина Стоянова.

По време на официалното откриване на изложбата авторът трябваше да изпълни още едно лично обещание към кмета на Казанлък – да пее, за което получи подкрепата на своето семейство и искрените аплодисменти на многобройната публика.

(СН)