Разкриха супермодерна нарколаборатория в бивш имот на Баневи

196
Разкритата наркооранжерия в бившия имот на семейство Баневи в Ямбол

20 души са се грижели денонощно за засадената марихуана на три от етажите

Супермодерна нарколаборатория, разположена на три етажа от някогашната сграда на „Топлофикация“ – Ямбол, доскорошна собственост на задържания под стража Николай Банев (приватизатор на роботостроителния завод „Берое“ в Стара Загора и Топлофикация – Казанлък) разкриха в хода на продължила повече от два месеца спецоперация на ГД НП и ОД на МВР – Ямбол. По думите на наблюдаващия акцията окръжен прокурор Дойчин Дойчев финансовата инвестиция е била с огромни размери, грижещите се за разсада от марихуана са ползвали 14 помещения, където се поддържала оптимална температура. Намерени са били 2000 растения в различен стадий на развитие, около 1000 лв. течни торове и препарати за растителна защита. В едно от помещенията са намерени 20 кг изсушена тревна маса, която е била пакетирана в найлонови пликове от 0.5 кг и подготвена за експедиция. Минимум 20 души са се грижели за наркооранжерията, те са имали на разположение специално оборудвани стаи, където са престоявали по цели денонощия. В момента на акцията е задържан един от „гледачите“, 33-годишният Васил Д., който е с постоянна адресна регистрация в Нови Пазар. Мъжът е с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Работата по документирането и цялостното разследване продължава под спецнадзора на Бургаската апелативна прокуратура.

Главният прокурор Иван Гешев дойде на място

Тепърва ще се установява кои са били „инвеститорите“, новите собственици на сградата твърдят, че са отдали помещенията под наем на физическо лице, което уж било предплатило в кеш за няколко месеца. Не било изключено част от количествата да са били предназначени за външен пазар.

Пред журналисти пристигналият на място с шефа на ГД НП Николай Хаджиев главен прокурор Иван Гешев коментира, че по негови данни това е най-голямата и модерно обзаведена у нас до момента нарколаборатория.

Гешев коментира и актуални теми, свързани с тълкувателното решение на Конституционния съд: „Стана ясно, че прокуратурата е спазила закона. Това решение отговаря на всички наши въпроси, дава възможност прокуратурата да си свърши работата. Прокуратурата е спазила законите и продължава да ги спазва“, заяви обвинител No1.

„Имам врагове, с работата си засегнах хора с милиарди, знам, че ще има реакция, знам, че прокуратурата ще бъде атакувана, ще бъдат направени опити да бъде унищожена. Ще правя каквото трябва да се направи, да става каквото ще“, допълни той на въпрос какви са му намеренията.

Христо ХРИСТОВ