Разкриха нелегална ферма за криптовалута в Чирпан

3167
Компютърните "копачки" са монтирани в помещение, ползвано някога като съблекалня от работниците в държавната машинно-тракторна станция - Чирпан

„Копачите“ пристигали веднъж седмично с лек автомобил с френска регистрация

Поредна ферма за копаене на криптовалута е била разкрита при оглед на трафопост в покрайнините на Чирпан, на място са установени в режим на работа над 40 компютърни конфигурации. Теренът е собственост на местна фирма, чийто собственик го преотдал под наем с устен договор на жена от Града на Яворов преди около три месеца, уточни говорителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора, Георги Видев.

На неправомерното присъединяване се натъкнали при огледа на трафопост служители на ЕVN, кабелът средно напрежение преминавал по въздушен път до помещенията, използвани преди десетилетия като съблекалня за работниците в някогашната чирпанска машинно-тракторна станция. Вътре била прокарана и течаща вода за охлаждане на апаратурата.

Трафопостът, от който е бил прекаран нелегалният захранващ кабел

На мястото на огледа присъстваха притежателят на постройката и наемателката, която категорично отказа да коментира каквото и да е, освен че е с постоянна адресна регистрация в Чирпан. Пазачи на терена обаче споделиха, че с автомобила на дамата – „Пежо“ с френски регистрационни номера, поне два пъти седмично идвали двама или трима мъже, които дори не поздравявали, а набързо се затваряли в помещението с „копачките“.

Тепърва ще се изяснява какви точно количества електроенергия са били използвани без заплащане. Днес експерти от звеното за борба с компютърните престъпления при ГД БОП влязоха в сградата, за да установят как точно е било направено захранването и по каква точно система е извършвано „копаенето“ на криптовалутата.

Собственикът на терена и наемателката на помещенията, където е била разставена техниката

Запознати коментираха, че към 10 февруари цената на 1 биткойн е била малко над 47 000 долара на международните пазари. Специалисти от електроразпределителното дружество изчислиха съвсем грубо, че за едно денонощие „копачите“ са теглели безплатно ток за нуждите на средноголяма жилищна кооперация. При огледа на трафопоста станало ясно, че балансовият електромер е повреден, дали това е сторено умишлено, или не, все още било твърде рано да се каже. Предстоят множество технически експертизи, извършват се огледи в района, образувано е досъдебно производство за неправомерно присъединяване към ел. мрежата и кражба на ток, за които Наказателният кодекс предвижда затвор от 1 до 5 години и глоба в размер на 15 000 лв.

С този лек автомобил веднъж или два пъти седмично са пристигали на обекта „копачите“

Зам.-шефът на СД на ЕVN EАД Здравко Братоев уточни, че обектът на неправомерното включване е установен часове след като е бил подаден автоматичен сигнал за „утечка“, това е станало във вторник. Чирпанската криптоферма е третата по ред, разкрита за последните 4 месеца в Югоизточна България, в края на м.г. аналогични „копачки“ бяха засечени край село Мечкарево, Сливенско, първата е била установена в село Българово, Бургаско. Всички обекти са били на сравнително усамотени места, в близост винаги е имало трафопостове, откъдето е била осъществявана кражбата на електроенергия. Чирпанският случай е в непосредствена близост до градската тягова ел. подстанция, откъдето става захранването на региона.

Христо ХРИСТОВ