Разкриха любовта на Ботев в книга

100

За първи път жените, вдъхновителки на поета, излизат от сянката на забравата

В Деня на влюбените – 14 февруари, на книжния пазар ще се появи най-новото издание на ИК „Персей“ „Христо Ботев: До моето първо либе“. Книгата разкрива неизвестни и малко известни факти за трите жени, които са вдъхновявали и са се докоснали до сърцето на гениалния български поет, споделиха авансово за медията от издателството.

Свидетели на епохата описват Мария Горанова като ослепително красива, Парашкева Шушулова – като изключително начетена, а Венета Ботева – като невероятно всеотдайна.

Вдъхновителките на Ботев се открояват със силен характер и интелектуален размах, които са забележителни, а нежното им и одухотворено излъчване напомня за мадоните на Ренесанса. Така например Парашкева Шушулова е определяна от първите биографи на поета като „първа по ум, първа и по хубост“. В книгата са проследени усилията й да получи престижно образование в Русия, за да внесе модерни методи на образование в България. Блестящо образование в чужбина получава и Мария (Мина) Горанова, наричана „царицата на хубостта“ в Прага, която според други свидетели на епохата е голямата любов на поета. Тя, сестра й Елисавета и брат й Богдан са сред най-близките приятели на Ботев и той е респектиран от техните усилия да развият просветата в България на по-високо ниво.

В книгата са изведени и тезите на различни изследователи на кого е посветено стихотворението „До моето първо либе“ – на Парашкева Шушулова или на Мина Горанова. На публикуваните в изданието архивни фотографии може да видим и как са изглеждали.

Разкрити са и подробности за любовта на поета с неговата съпруга Венета, която е съпричастна на революционерите. Представена е и неизвестна информация за техните потомци. Актьорът Сава Огнянов, първородният син на Мина Горанова, е сред най-близките приятели на дъщерята на Ботев, Иванка, от която са възхитени личности като Пенчо Славейков и Симеон Радев.

Досега няма такова издание, което да разкрива образите на трите най-близки до сърцето на Ботев жени извън сянката на поета и да подчертава тяхното значение за културния напредък. Всички те са анализирани с документална точност от изследователя, историка и журналист Людмила Габровска, която е разчитала на автентични исторически източници, за да изгради верни, точни и достоверни образи на представените личности.

Уникалното издание е от поредицата на „Персей“, която представя живота и любовта на големите български поети и предлага с нов поглед да прочетем техните шедьоври. Заедно с книгата за Ботев излизат и нови тиражи на „Не бой се и ела“ на Яворов, „Аз искам да те помня все така“ на Дебелянов, „Любовта е златен сън“ на Вазов.

(СН)