Ради Милев триумфира на ултрамаратона в Италия

222

71-годишният казанлъшки ветеран стана пръв на 48-часовото бягане в град Поликоро

71-годишният казанлъшки ултрамаратонец Ради Милев стана безусловен победител в 48-часовото бягане в град Поликоро, Италия. С това той подобри и рекорда за най-възрастен победител на ултрамаратон в света. Състезанието се нарича Италиански фестивал по ултрамаратон с участници в дисциплините 6 дни, 48 часа, 24 часа и 100 мили.

„Преди да отпътувам за бягането, бях сигурен на 100%, че ще бъда в тройката, а 99%, че ще бъда първи – споделя постфактум железният атлет от Града на розите. – Основание за тази сигурност бяха подготовката ми и информацията за останалите участници – с най-добрите съм бягал, знаех и формата, в която се намират“.

Но основната цел на Ради не е класиране, а постижение. И той успя да го направи: четирите най-добри постижения в света в групата М70 на 48-часово бягане вече са негови – български. Такова постижение няма нито един друг бегач в света – дори и легендарният Янис Курос.

Ултрамаратонското бягане се провежда в района на една почивна станция в Поликоро, Италия, на брега на Йонийско море. След старта Ради тръгва бавно както обикновено. Основният фаворит – румънецът Николае Бучану, отфучава далеч напред, и не само той. Но това въобще не смущава Ради Милев. Първо, защото основната му цел е да пробяга над 293.2 км, което му гарантира 4-те най-добри постижения в групата над 70. Второ, голяма част от тези „бързаци“ след първата безсънна нощ ще останат назад, а след втората нощ нашенецът е сигурен, че ще бъде в челото и на финала ще се окаже в челната тройка. Така и става: румънецът Николае Бучану, извъртял 100 км в бързо темпо, се отказва. В края на краищата Ради Милев не само влиза в челната тройка, но става и победител!

„Верен на принципите си, по време на бягането не съм консумирал гелове, вафли, медикаменти – признава Ради. – Както винаги нямах нужда от масаж, нито от почивка. Бавни, но непрекъснати 48 часа по трасето. Това ми осигури победата. Изключително доволен съм, защото станах най-възрастния победител на ултрамаратон в света – на 71 години, и единствения с четири най-добри постижения във възрастовата група М70 на 48-часово бягане.“

Петър МАРЧЕВ