Радев се закани да изгони мафията от изпълнителната власт по време на спонтанен протест тази вечер

74

След акцията на прокуратурата днес, по време на която бяха арестувани двама служители на президентството, тази вечер пред него се събра хилядна тълпа от хора в подкрепа на Румен Радев. Пред президентството бяха лидерът на БСП Корнелия Нинова, присъдружните й лидери на левицата, както и Мая Манолова.

Президентът Радев излезе сред събралото се мнозинство с вицепремиера Илиана Йотова и помоли полицията да не го пази.

„Българската мафия постигна невъзможното, обедини почтените хора срещу себе си. От нас зависи да изпъдим мафията от изпълнителната власт“, закани се държавният глава. По думите му именно от хората зависи да изгонят мафията от прокуратурата. „Мафията използва като щит и за политически репресии прокуратурата“, подчерта президентът.

„Твърде дълго бяхме зрители на собствения си живот. Днес гневът се извива на площада. Гневът от лъжите, от грабежа, от произвола и рекета, притеснявал всеки един българин, според него. Той излиза на битка срещу всичко това“, каза още Радев и отчете, че това е битка за достойнството ни, за бъдещето ни, за природата ни, битка за справедлива, модерна и европейска България. „В тази битка ще бъдем заедно всички, които милеят за България“, подчерта президентът.

„Скъпи българи, благодаря на всички вас, които сте днес тук“, обърна се към множеството той. Държавният глава отчете, че на площада са хора от различни политически хоризонти. Това не е случайно, според него.

„Страхливият умира всеки ден, смелият само веднъж“, заяви още Радев и призова: „Не на страха. Ще си върнем България“, категоричен бе той и настоя: „Мутри вън!“ Този му призив бе подет от събралите се с викове, в съпровод с тъпани.

(СН)