Радев определи избора на самолет като троен удар по България

63

Министърът на отбраната обясни, че избор няма, а решение за начало на преговори

Изборът на самолет с тази процедура е троен удар по България, за мен конкурсът е опорочен. Това заяви президентът Румен Радев в неделя, запитан за решението изтребители Ф-16  да влязат на въоръжение във ВВС.

Също в неделя обаче министърът на отбраната Красимир Каракачанов за пореден път отхвърли критиките като подчерта, че предлаганото решение не е за купуване на самолети, а за започване на разговори, съобщи mediapool.

„Настоявах да се спазва процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор, независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното – обяви победител в разрез със собствените му и на Народното събрание правила и дори се ангажира да надплати огромна сума.

Изборът на самолет с тази процедура е троен удар по България. Помните, че имаше популистки изказвания, че не купуваме изтребители, за да имало пари за пенсии. Пари за пенсии и така няма, а сега ще изхарчим много повече, и то за много по-малко самолети. Това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти в конкурса. Това е удар и по нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата“, каза Радев.

„Как тогава да искаме да печелим уважението на Европа и на света, при положение че ние не уважаваме собствените си закони и правила“, добави той.

Mediapool приипомня, че навечерието на Коледа военният министър Красимир Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов представиха доклада, който предстои да бъде разгледан от Министерския съвет след двуседмично междуведомствено съгласуване.

В него се предважда правителството да предложи на Народното събрание да бъдат купени от САЩ нови изтребители F-16 – блок 72 „Вайпър“, които се произвеждат от американската компания „Локхийд Мартин“. Освен това кабинетът ще предложи на парламента възможност бъдещият договор „да се отклони“ от досегашните задължителни изисквания на българската страна.

При две от трите оферти допълнителното оборудване и въоръжение ще доведат до сериозно поскъпване, а офертата на САЩ тепърва ще се договаря и изяснява, но в американското предложение е включено цялото оборудване, докато при другите ще се наложат допълнителни договори с трети страни, стана ясно тогава.

Предимство на американската оферта е, че САЩ не се нуждаят от придобиването на допълнителни лицензи и оборудване от трети страни, което не отнася за другите две оферти. Американците са заявили, че са готови в хода на преговорите да свалят исканата цена. Тогава може да се търси и конкретна схема за заплащането.

„Започваме преговори, ако не ни отговаря на изискванията – финансови и икономически, имаме право да започнем преговори със следващата страни“, уточни в неделя пред бТВ военният министър Красимир Каракачанов.

Относно офертите за нови изтребители – от САЩ, Швеция и Италия, той коментира, че американската е на по-висока цена от тази, която е гласувал парламентът – 1,8 млрд. лв. с ДДС, но пък в нея се предлага и оборудване. Италия и Швеция влизат в рамката, но оборудването трябва да се купи от трета държава – САЩ, и целият пакет пак надхвърля рамката, обясни Каракачанов.