Радев на Шипка: Властта се опита да постави под карантина националната ни памет

398
Снимка: bTV

„Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет. Но българите имат свети чувства, неподвластни на страх и забрани, затова отново са тук“, заяви президентът Румен Радев, пристигайки на връх Шипка, където се включи в тържествата по случай Националния празник на България.

Репликата му беше по повод отменения църковно-военен ритуал във връзка с пандемичната обстановка.

Десетки граждани аплодираха появата му, в далечината се чуха викове „Оставка!“, последвани от по-силни възгласи за оставка и затвор на правителството, предаде mediapool.

Държавният глава прие строя на 61-ва Стрямска механизирана бригада и поднесе венец в памет на загиналите за свободата на България.

„Очаквали ли сте, че някой някога ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте някой да посегне на правото ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си?“, запита риторично президентът в началото на словото си.

„С вашето присъствие тук помагате на днешните поколения да вземат изпита си по история, по морал, по демокрация“.

Властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне. Скоро и нашето време ще бъде в историята. От нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с гняв към нас, или с признателност за стореното от нас“, продължи президентът.

„Историята е урок, геройствата са вдъхновени, но никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои. Нужна е вяра, нужно е усилие. Дела трябват, а не думи, както е казал Апостолът. Честит празник“, завърши словото си Радев.

На върха днес дойде и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, под чийто патронаж се провеждат честванията за 3 март. От Шипка Караянчева отправи апел за обединение.

„Трябва да загърбим егоизма си. Трябва да гледаме напред. Трябва да се обединим около идеали, които водят към обща цел. Това е важното за България“, заяви тя.