Радев мълчи за новите служебни министри

134

Президентът Румен Радев отказа да каже дали ще има промени в състава и структурата на новия служебен кабинет, който трябва да назначи, след като разпусне Народното събрание. Темата той коментира след церемонията по случай отбелязването на професионалния празник на българските пожарникари, в която участва, предаде tribune.bg.

„Няма да има промяна в политиката и укрепването на държавността остава основен приоритет“, заяви лаконично Радев.

Вместо това той покани медиите на 16 септември, когато щял да представи новия кабинет. Това е крайният срок, в който президентът трябва да издаде и указа за разпускането на НС, както и за назначаването на служебното правителство. Радев не коментира и дали е ясно кой ще бъде премиер в новия кабинет.

„За мен е важно, че няма да има промяна в политиката. Това служебно правителство ще продължи да работи за оздравяване на държавността, за възвръщане на доверието в институциите. Това е изключително важно и то трябва да продължи“, каза Радев. Той изрази надежда това, което е постигнало служебното правителство и това, което ще направи следващото, да бъде поето от един редовен кабинет.

„Подкрепям ценности, а не партии“, коментира Радев относно призива на социалистите да каже подкрепя или не евентуална нова партия на Кирил Петков и Асен Василев. Темата стана още по-актуална, след като преди дни социалисти се оплакаха, че емисари на новия проект на двамата министри от служебния кабинет обикалят структури на БСП.

„Пределно ясен бях вече. Подкрепям ценности, а не партии. Ще подкрепям винаги ценностите, които изповядват хиляди български социалисти – свобода, справедливост и солидарност“, каза Радев. Кандидатурата му за президент  по думите му щяла да бъде издигната според сроковете, заложени в хронограмата на ЦИК за вот.