Радан Кънев: Трансформацията на въглищните региони трябва да бъде икономически изгодна, а не икономически съсипваща

282
Участниците в дискусията

Парите за България по линия на „Зелената сделка“ са се увеличили четирикратно, обяви евродепутатът в Стара Загора

България се бави със своите регионални планове, върху които стъпка стратегията за трансформацията на въглищните регионите. Това обявиха в Стара Загора евродепутатът от „Демократична България“/ЕНП Радан Кънев, Тодор Тодоров от неправителствената организация „За Земята“ и Георги Стефанов от WWF. Тримата взеха участие в дискусия, която имаше за цел да разясни перспективите и възможностите пред страната в контекста на европейската зелена политика. Радан Кънев съобщи, че в резултат на коронакризата средствата за страната ни по линия на „Зелената сделка“ са се увеличили четирикратно. Според него забавянето на България крие сериозни рискове за пропускане на тези средства. Кънев подчерта, че съседките ни Румъния и Гърция вече са готови със стратегиите си и очакват отварянето на финансовите механизми, за да започнат своята трансформация. „У нас важният въпрос е дали ще успеем да се възползваме от тези средства. Ще успеем ли да смекчим икономическия удар. Мнозина казват, че в „Зелената сделка“ няма забрана за развитие на въгледобива. В нея обаче са заложени забрани за държавни помощи в този отрасъл, което на фона на растящите цени на квоти прави невъзможно тяхното продължаване в настоящия им вид. Не трябва повече да се забавя трансформацията, защото можем да се окажем закъснели“, подчерта евродепутатът.

Въпреки задаващата се „Зелена сделка“ Радан Кънев заяви, че не си представя ситуация, при която „Мини Марица-изток“ просто не съществуват. „Това не е реално и би било опасно. Въглищата са стратегически държавен ресурс. Ние не познаваме технологиите на утрешния ден. Не знаем как и дали лигнитните ресурси в един бъдещ момент не могат да бъдат оползотворени изцяло. За това не бива да говорим за рекултивация на мините, а по-скоро за консервация“, категоричен бе Радан Кънев.

В рамките на дискусията стана ясно, че общо 16 общини в България ще бъдат засегнати от плановете за трансформация. Според Тодор Тодоров от „За Земята“ след година всички регионални планове трябва да бъдат изготвени, за да стартира процесът по отпускане на средства.

„Зелената сделка“ като пакет от законодателни решения и конкретно мерките, свързани с икономическия преход и трансформацията на въглищните райони, са непреодолим политически фактор в Европа. Лъжа е и то опасна, че този процес може да бъде спрян на политическо ниво от български или други национални представители. Ако липсва планиране, ще бъдем изправени пред икономически шок. Предложеният и вече в процес на гласуване в отделните комисии в ЕП „Фонд за справедлив преход“ изисква регионални планове, какъвто трябва да има и за Старозагорски регион. Тази философия на регламента показва огромен дефицит в нашата политическа система и това е липсата на децентрализация. Идеята, е че местната власт, бизнес, синдикати, общественост трябва да предложи основните стъпки за осъществяване на тази трансформация, така че да бъде икономически изгодна, а не съсипваща за региона“, коментира Радан Кънев.

Александър Загоров от КТ „Подкрепа“, който бе сред присъстващите в залата, припомни, че отказът от въглищна енергетика засяга близо 120 хил. жители на общо 4 области. В рамките на дискусията участниците изразиха притеснения от опасността, че европейските средства по линия на „Зелената сделка“ могат да потънат в корупционни практики. По този повод Радан Кънев предложи създаването на Независим национален орган от родни експерти, работещи в Европа, по подобие на гръцкия Национален инвестиционен комитет, който да одобрява проектите по европейския зелен пакт.

Живко ИВАНОВ