Пътуваща изложба в Стара Загора разкрива глобалния проблем с неправилно изхвърлените цигарени фасове

154

Информационната кампания #ПромениКартинката ангажира десетки доброволци в акции по почистване в страната

Колко време отнема на един неправилно изхвърлен цигарен фас да се разгради? Колко цигарени фасове се изхвърлят неправилно? Какво можем да направим, за да противостоим на проблема? На тези и още въпроси отговаря информационната кампания #ПромениКартинката с новата си вълнуваща инициатива – пътуваща изложба.

Преди броени дни изложбата „пристигна“ в град Стара Загора, разположена e до Музея на религиите и Универсалния магазин и може да бъде видяна до края на месец октомври. На локацията беше направена акция по почистване от доброволци на #ПромениКартинката, които събраха близо 400 килограма неправилно изхвърлени отпадъци, сред които и цигарени фасове.

Пътуващата изложба първо пристигна във Варна, последва Добрич, а след Стара Загора ще се премести и във Велико Търново. Разкривайки фактите около глобалния проблем, кампанията цели да докосне екосъзнанието на хората, за да промени потребителските навици, а оттам и видимо да намали замърсяването с неправилно изхвърлени фасове в околната среда.

Провокирани от Световния ден на почистването 2022 (World Cleanup Day 2022), доброволци на #ПромениКартинката организираха поредните акции за почистване. Първата се състоя на любими локации близо до София – Копитото и Дендрариума в Природен парк „Витоша“, където 35 доброволци събраха над 135 килограма фасове и други отпадъци. Втората доброволческа акция се проведе именно в Добрич, където доброволците на информационната кампания обединиха сили с местната организация „Ние можем“ и се включиха в най-мащабното почистване на града. Поддръжниците на #ПромениКартинката събраха над 450 килограма отпадъци, а организаторите от „Ние можем“ споделиха, че инициативата е била повече от успешна и Добрич е по-чист. Вдъхновени от идеята да живеят в по-чист град, доброволците събраха общо над 2000 чувала отпадъци от ключови локации в града, което организаторите от „Ние можем“ изчисляват на около 14 тона събрани отпадъци.

„Доброволческите почиствания на #ПромениКартинката потвърдиха проучванията, които показват, че цигарените фасове са един от най-често срещаните замърсители на околната среда. Важно е всеки потребител да знае, че цигарените фасове са направени от целулозен ацетат, което е вид биопластмаса, направена от дървесна маса. Фасовете не се разграждат след първия дъжд, а процесът може да отнеме до 15 години в зависимост от външните условия“, разкрива Диляна Якова, мениджър регулации и устойчиво развитие във Филип Морис България. „Затова с нашата кампания #ПромениКартинката целим да променим нагласите и отношението на хората към този проблем, за да се справим с него. Надяваме се всички акции и послания на #ПромениКартинката да бъдат припознати от все повече хора и да успеем да постигнем реална промяна“, допълва тя.

С всяка своя инициатива информационната кампания #ПромениКартинката се отличава с креативен подход, който провокира общественото внимание. Посланици на кампанията са популярни личности, които се отличават със своята силна гражданска позиция – Ива Екимова, Ники Кънчев, Гери Турийска, момчетата от група „Остава“, Анна Цолова. Използвайки изкуството като инструмент за въздействаща комуникация, #ПромениКартинката обедини сили и с НАТФИЗ за проект, в който 7 екипа от студенти 2-ри курс създадоха видеа, пречупвайки през креативния си поглед глобалния проблем, който засяга всеки от нас. Артистичният подход намери своето отражение и в серията от активности под надслов #ПромениКартинката в твоя арт квартал.

#ПромениКартинката, информационна кампания на Филип Морис България, стартира през лятото на 2021 г. Тогава, на 40 плажа по българското Черноморие, бяха поставени въздействащи визии, а през есента бяха организирани доброволчески акции по почистване в Пловдив, Благоевград, Варна, Бургас и Русе. През изминалата година кампанията организира едномесечна изложба с информационни пана в Градската градина в Пловдив, а веднага след това изложбата се пренесе и в София, в градинката на НДК. През пролетта на тази година атрактивните и обновени визии привлякоха вниманието и на минувачите пред Народен театър „Иван Вазов“. Това лято #ПромениКартинката акустира с изложба в сърцето на Варна, в арт квартала „Таляна“ – пред „Дом на архитекта“, както и с повече от 130 информационни пана по различни черноморски плажове. Търсейки съмишленици, #ПромениКартинката се вписа като естествен партньор и на новия формат „АртБудилник“ – културен фестивал, който обикаля малки и големи градове на страната, зажаднели за културни събития и прояви.

Подробности за инициативата и следващи активности в нея са публикувани в https://promenikartinkata.bg/ и https://www.facebook.com/PromeniKartinkata.bg