Първият в страната Млад омбудсман встъпи в длъжност

80

Единадесетокласничката от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Бетина Радева е първият в страната Млад омбудсман, който поема комуникацията между младежката общност и институциите в Стара Загора. Заедно със своя заместник и съученик Калоян Максимов те обявиха и първата си инициатива – анкета, която ще търси какво вълнува и от какво имат нужда младите. „За нас е важно да се чува гласът на младежите, да бъдем обединители на общността е наша кауза“, обявиха обществените посредници на Млада Загора.

Инициативата за избор на омбудсман на Млада Загора бе на старозагорския обществен посредник Надежда Чакърова-Николова. 7-членна комисия разгледа програмите и събеседва с над 20 двойки ученици от различни старозагорски училища, които влязоха в надпреварата за позицията.

„Новоизбраната двойка получи единодушната подкрепа на журито. Те показаха не само познания, но и инициативност, представиха идеите си по възможно най-добрия начин. Покриха с лекота високите, според мен, изисквания на конкурса. Впечатлена съм от младите хора на Стара Загора“, сподели Надежда Чакърова-Николова пред аудиторията в зала „П. Р. Славейков“ на Община Стара Загора. „Взехме решение да сформираме обществен съвет към Младия омбудсман от всички, които участваха в конкурса, и заедно да реализираме добри и смислени инициативи за младите хора“, допълни тя и не скри, че е била вдъхновена и окуражена за инициативата от големия си син – Михаил.

Мандатът на Бетина и Калоян бе официално връчен от националния омбудсман Мая Манолова, която подчерта, че напълно естествено е Стара Загора да бъде общината, от която стартира инициативата за младите й колеги. „За мен е чест и привилегия да присъствам на встъпването ви в мандат. Събитие, наистина уникално за България, което се случва за първи път и аз никак не съм изненадана, че това е именно в Стара Загора – града на активното и будно гражданско общество, което воюва и печели своите каузи и не се отказва до решаването на проблемите, които поставя. Това е градът, при който отиде специалният приз „Кмет на гражданите за 2017 г.“. Това е градът, който първи избра своя Млад кмет и своя Младежки общински съвет. Съвсем закономерно и първите Млад омбудсман и заместник-омбудсман се избират и започват своята работа именно тук. Надявам се, че те ще положат усилия и към проблемите на младите хора, и към тези на децата“, каза още Манолова и обяви, че предоставя институцията Омбудсман като терен за обучение на всички млади хора в Стара Загора, които искат да видят как функционира тя.

Младите обществени посредници бяха поздравени от ресорния зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова. На церемонията по встъпване в длъжност на омбудсмана на Млада Загора присъстваха още председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, председателят на ПК по спорт и младежки дейности към ОбС Николай Диков, секретарят на Общинска администрация Делян Иванов, заместник областните управители Димитър Драчев и Красимир Червилов, както и началникът на РУО – Татяна Димитрова, бивши и настоящи членове на Младежкия общински съвет, представители на различни младежки организации.

(СН)