Първият български околосветски мореплавател представи новата си книга в Стара Загора

240

Кап. Николай Джамбазов изминал 36 000 мили около света с 1 спиране

Първият български околосветски мореплавател капитан Николай Джамбазов представи във вторник вечерта в Стара Загора новата си книга „Тангра срещу вятъра“. Тя е допълнено и преработено издание, обединяващо предишните му две, писани в края на 80-те и 90-те години, с включени нови моменти. След като две български издателства отказват да я издадат, книгата вижда бял свят благодарение на финансовото съдействие на българското училище „Христо Ботев“ във Вашингтон и Бойко Антонов – програмен мениджър в Библиотеката на Конгреса, САЩ. В „Тангра срещу вятъра“ мореплавателят разказва за околосветското си плаване през 1983-1985 г. На представянето беше прожектиран документалният филм „Мечтата на Николай“ на сценариста и режисьор Мария Карагьозова, представян и на 22-рия София филм фест през март т.г. в София.

Николай Джамбазов е първият българин, обиколил сам земното кълбо по море по маршрут през нос Хорн само с едно спиране, с построена от самия него яхта, на която дава името „Тангра“. Роден е на 2 март 1943 г. в София. Всичко по яхтата прави сам, включително и пироните. Построява я за 6 месеца на Околовръстното шосе и разклона към Драгалевци. Издава и книга със спомени за околосветското си плаване „С „Тангра“ в океана“. Още далеч преди демократичните промени у нас искал заглавието да е „С „Тангра“ срещу вятъра“, но цензурата не позволила, защото някой щял да си помисли, че това с вятъра е метафора. Днес 75-годишният автор споделя, че е половин старозагорец, защото майка му е от Града на липите и е прекарвал почти всяко лято в родния й дом. „Първата си лодка направих на 4-годишна възраст – откраднах картона и свещите на баба ми, сгънах го, направих лодка, натопих я във восък и я пуснах да плава. После ядох бой, защото нямахме свещи да си светим“, сподели капитанът. Мечтата му да стане мореплавател е рождена. „От начало баба ми ми четеше книги за мореплаватели, след това сам си ги четях. И си мечтаех от дете за този път. Баща ми беше моряк и вземаше майка ми по много месеци с него. Понякога по два-три месеца оставах сам. На 7-годишна възраст трябваше да си изкарвам сам хляба, носил съм въглища, за да изкарам 1 левче, за да ям. Живеехме в центъра на София. Преминал съм през всички етапи на развитие – от главатар на квартална банда до капитан на кораб“, продължава разказа си Джамбазов.

Като юноша бъдещият мореплавател се занимава активно с плуване, мотоциклети и ветроходство. Учи във вечерна гимназия и работи, обучава средношколци на морски многобой и ветроходство. В плановете му за бъдещо околосветско плаване влиза и радиотелеграфията. Получава първото си свидетелство за управление на кораб, след като отбива военната си служба като радиотелеграфист. По-късно завършва образованието си за професионален капитан. Построил е сам 8 яхти, 40 лодки, 18 пъти е прекосил Атлантическия океан и 4 пъти – Тихия океан.

В „С „Тангра“ срещу вятъра“ той описва в детайли преживяванията си по необикновения път, който изминава – и на сушата в подготовка за плаване, и месеците в открития океан. „Тръгвам от България и Черно море. Егейско море, Средиземно море, излизам през Гибралтар, отивам към Канарски острови, където започва околосветското. Зареждам съвсем малко продукти и тръгвам. Оттук на юг е Атлантическият океан, приближавам се до бреговете на Бразилия…“, всичко е записано в корабния дневник… 3 април 1984 г. Имам чувството, че „Тангра“ е живо същество. Всеки детайл вибрира по собствен начин. Когато гледам около себе си, имам чувството, че се намирам на ръба на покрива на 4-етажна сграда. Завива ми се свят. Една вълна ме залива заедно с камерата“. И както сам казва, оцелява благодарение само на здравината на яхтата. „Всичко това съм го правил, за да остане за хората.

Николай Джамбазов и Бойко Антонов на представянето на книгата в Стара Загора

Най-лесно ми е да изляза зад граница, което значи – бягам от комунизма, защото аз съм моряк. Отивам в Америка, работя две години, купувам си една лодка и започвам да обикалям, където и да е, и мечтата съм я изпълнил. Е, това не ми беше мечтата! Моята мечта не е да имам такъв начин на живот, а да го постигна по най-добрия начин и да кажа на хората: „Ето, на, както аз съм постигнал всичко, което искам в тази страна, която вие наричате „скапана“ и че не става за нищо, така и вие можете да го постигнете!“, уточни мореплавателят и отправи апел към учениците, дошли да чуят за подвига му, че за да постигнат мечтата си, трябва да учат езици, да четат и чужда литература, да търсят информация.

В онези години на тоталитаризъм, когато капитан Джамбазов става „неудобен“, е било направено всичко, за да не се разбере достатъчно за неговото невероятно постижение, рожба на една голяма любов, целеустременост и всеотдайност към морето и ветроходството. „След като се завърнах, държавата се гордееше и всички се гордееха. Получих 20 ордена и медали, после ми ги отнеха. Изхвърлиха ми яхтата, не ми даваха да я спирам на пристанищата. Сега съм захвърлен в кофата за боклук. Там се намирам с моята пенсия“, разкри Джамбазов. Сега капитанът мечтае просто да е здрав. Всичко друго е зад гърба му. Или зад борда. „Човек трябва да се бори, без да очаква нещо отвън. Бог са моите две ръце! Той живее в мен и във всеки от нас. Свободата е достижима“, заключи авторът. У старозагорци той остави усещане за надежда, че всеки може да достигне до своя мечтан бряг.

За любителите на мореплаването предоставяме историята на това пътешествие:

Яхта: „Тангра“, дължина 11 м (собствена изработка).
Шкипер: Николай Джамбазов.
Екипаж: 2 човека до Алжир и Лас Палмас.
Финансиране и организация: Собствени средства – около 700 USD; Хранителни припаси и друго оборудване със собствени средства; Символична подкрепа на БНТ – Студия „Време“ (неплатена командировка); Отпуск от БМФ (за две години); Известно количество волни пожертвувания от приятели и доброжелатели. Сериозна радиолюбителска подкрепа! (както от България, така и от света).
Навигационно оборудване: Класическо, без електронни средства.
Първи преход: Созопол – Лас Палмас 01.09.1983 г. – 27.10.1983 г.
Втори преход: Лас Палмас – Сидни 31.10.1983 г. – 01.03.1984 г. (начало на околосветското).
Трети преход: Сидни – Нос Хорн – Лас Палмас 01.01.1985 г. – 12.05.1985 г. (край на околосветското).
Четвърти преход: Лас Палмас – Созопол 12.05.1985 г. – 25.07.1985 г.

Стела АЛЕКСИЕВА