Първите електробуси поемат по правите улици на Стара Загора

325
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров и посланикът на Кралство Испания у нас Алехандро Поланко Мата бяха първите пътници в новите електробуси по улиците на Града на липите

С водоосвещение, отслужено от архим. Богослов – протосингел на Старозагорска св. митрополия, и свещенослужители, в Стара Загора днес бяха представени първите 18 от общо 33 нови електрически автобуса, които ще обновят градския транспорт. Стойността на проекта, по който се реализира начинанието, даващо по-ефективен, интегриран и бърз градски транспорт, е близо 54 млн. лева, от които безвъзмездно финансиране са 44 897 786.65 лева. Първите електробуси в Стара Загора тръгват още на 24 януари по линии No 3 и No 8.

„Радвам се, че нашият град ще има точно тези електробуси, които гарантират високо качество на транспортните средства. Те дават и една по-евтина услуга, както и намаляване на разходите за гориво. Същите автобуси обслужват Лондон и Париж. Този факт говори, че сме направили добър избор. Когато се случва нещо хубаво, то трябва да се признава. Пожелавам на всички старозагорци да бъдат здрави, както и да се възползват от новите транспортни средства с удоволствие“, каза по време на представянето на електробусите кметът на Стара Загора Живко Тодоров. На събитието присъства посланикът на Испания у нас Алехандро Поланко Мата.

Новите електробуси са от най-висок екологичен клас, оборудвани са със система за пречистване на въздуха, която създава среда без вируси, микроорганизми, бактерии, микроби, алергени и прахови частици. Возилата са климатизирани, нископодови, с рампи за колички, като вътрешното пространство има обособено място за инвалидни колички, както и за майки с бебешки колички. Допълнително удобство са USB изводи за зареждане на мобилни устройства в пътническия салон. Поръчаните 12-метрови е-автобуси са с капацитет за превоз на 72 пътници. Оборудвани са с 26 седящи места. Салонът е с три широки врати за по-лесен достъп и бързо придвижване на пътникопотока. Средният пробег е 240 км с едно зареждане.

Доставката на общо 33 електробуса от последно поколение и 18 двойни станции за тяхното зареждане е в рамките на проект на обща стойност 53.8 млн. лв., като безвъзмездната помощ е близо 45 млн. лв.

(СН)