Първата в България тийн зона откриха в Стара Загора

162
Първата в България библиотечна тийн зона отвори врати

Пространството е подарено от един от най-големите работодатели в региона – ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“

Днес Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора откри нова зона, в която ще посреща младежите от града. Пространството е оборудвано с компютри, мултимедия, електронни четци, настолни игри, книги и комикси, подходящи и интересни за младите посетители, и разполага с отлична интернет свързаност.

Специализираната зона с площ 80 кв. м е дарение от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, осигурила ремонта и оборудването на залата на стойност близо 40 000 лв.

Създаването на зоната е плод на съвместен проект „Енергия за библиотеката“ на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и енергийната компания с подкрепата на Общината.

Гости на откриването бяха изпълнителният директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ Красимир Ненов, директорът на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ Алесандро Морето, заместник-областните управители Петя Чакърова и Красимир Червилов, зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, омбудсманът Надежда Чакърова, много ученици, учители, представители на неправителствени организации.

Изп. директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и директорът на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ Алесандро Морето бяха сред гостите на откриването на тийн зоната

„Искаме да покажем на младите хора, че библиотеката е едно модерно и уютно място, в което можеш да откриеш нови светове и да се забавляваш с приятели. Щастлив съм, че обединихме усилия с ръководството на библиотеката, за да го създадем. Сигурен съм, че тази година тук ще има много млади и усмихнати посетители“, заяви Красимир Ненов.

В новото младежко пространство ще има англоезични дни, представяния на книги, филмови вечери, читателски и писателски клуб, клубове по разговорен английски и настолни игри. Ще се провеждат и дискусии по теми, които интересуват младите хора. Мястото ще бъде домакин и на младежки отбори по робопрограмиране, легороботика и математика.

Работното време засега е от 9 до 17:30 часа, но организаторите обмислят то да бъде удължено до 19:30 часа.

Директорът на библиотеката Надежда Груева сподели, че идеята за тази зона идва от старозагорката Дима Михайлова, разработила дипломна работа за това. „Това е първата такава зона в България. Идеята за нея обаче беше дадена от около 100 тийнейджъри, наши читатели, които интервюирах, допълни авторът на концепцията Михайлова.

Благодарност от името на кмета Живко Тодоров към всички, работили по проекта, поднесе зам.-кметът Сотирова.

На откриването присъства и младият американският учител от Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в Гълъбово Кийгън Скот. Доброволецът от Охайо вече 17 месеца помага на учениците от енергийното градче да подобрят езиковите си умения благодарение на подкрепата на „КонтурГлобал Марица Изток 3“, които са първите изцяло корпоративни спонсори на учител по международната програма за образователен обмен „Фулбрайт“. В новооткритата тийн зона в старозагорската библиотека той ще организира неформален клуб по английски език, в който веднъж на всеки две седмици ще се провеждат занятия и ще се водят дискусии по значими за младите хора теми.

С поредния си жест към Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ за пореден път доказа, че освен че е един от най-големите работодатели в района, е и най-щедрият дарител в Стара Загора и Гълъбово. През последните години компанията е отделила над 4 милиона лева за проекти в полза на обществото. Основната част от средствата се насочват за помощ на местните общности. Неслучайно през 2018 г. „КонтурГлобал Марица Изток 3“ спечели престижната награда за социална отговорност на бизнеса, присъждана от Българския дарителски форум за най-голям обем нефинансови дарения.

Стела АЛЕКСИЕВА