Първан Симеонов пред „Старозагорски новини“: Много са неизвестните на тези избори

416
Изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов

Засилването на ковид епидемията ще понижи избирателната активност, категоричен е политическият анализатор от „Галъп интернешънъл“

– Г-н Симеонов, намираме се вече в средата на предизборната кампания. Тази година тя протича по различен начин. Първо, нека направим кратък разбор на случилото се от 5 март насам. Изненада ли Ви нещо от кампанията до момента?

– Изненада ме донякъде малко по-миролюбивият тон между парламентарните партии. Виждам леко колегиален тон в дебатите. Явно тези формации са се почувствали застрашени от летните протести в страната и действат по-скоро синхронно.

Няма какво толкова да се изненадваме от тази кампания като цяло, защото никога не сме провеждали избори в такава обстановка. Никой не знае какво ще се случи. Избирателната активност може да е изненада във всяка една посока.

– Видно е, че епидемията от коронавирус се засилва все повече, от понеделник са обявените нови противоепидемични мерки. Много хора са болни, карантинирани. Как очаквате да се отрази това на кампанията и на изборния ден?

– Разбира се, че е важен броят на хората, които, за съжаление, няма да могат да отидат да гласуват в изборния ден заради карантината, но още по-важен ще е броят на тези, които ще се уплашат да отидат до изборните секции. Струва ми се, че най-уплашени ще са най-възрастните, които са един от основните електорати в страната. Може да се стигне дотам и едни от най-уплашените да бъдат и нетолкова мотивирани привърженици, които подкрепят предимно новосформиращи се формации без твърди ядра. Надявам се това да остане само хипотеза, която да бъде опровергана. Ако се получи някакъв изборен резултат, който да не бъде припознат от обществото, ще се делегитимират всякакви усилия за съставяне на правителство.

– Все пак можем ли да кажем някакво число на гласуващите? В предишни разговори сме споменавали около 3 милиона души.

– Оставаме на вариант около и под 3 милиона, като за момента изглежда, че ще е под 3 милиона броят на избирателите. Всичко е възможно обаче от гледна точка на развитието на епидемията. Нека не бързаме и ние, социолозите, с предвижданията.

– Изборните правила са ясни отдавна, но все пак имаше дебат какви точно да бъдат те. За една година, откакто светът се бори с COVID-19, в много държави се проведоха избори. На много места те се проведоха в няколко дни, в САЩ, разбира се, гласуването по пощата бе с огромно влияние за изборния резултат. Какво беше правилното решение за българските условия според Вас?

– Не бих казал, че има едно правилно решение, защото в тази ситуация няма как всички да са доволни. Трудно може да се намери консенсусно и компромисно решение, защото всичко се разбира впоследствие. Ние сме в експериментална ситуация. Използвам повода да призова всички да се ваксинират, но разбирам колебанието на много хора да го направят. Много прогнози през тази една година от началото на пандемията бяха опровергани. Всичко се вижда постфактум. Няма как да има единно решение тук.

– Все пак в изборния ден ще има и машинно гласуване в секциите с над 299 гласоподаватели в избирателните списъци. Какъв процент от хората очаквате да подадат своя вот по този начин?

– Машинното гласуване е троен проблем в момента. Първо, има притеснение и недоверие към непознатото. Второ, много хора ще се притеснят да пипат един екран в условията на COVID. Третото е цялата шумотевица, която се създаде около тази тема. Аз лично мисля, че интересът ще расте.

Машинното гласуване влезе като един от въпросите, които опозицията предложи преди няколко месеца, но властта отхвърли техните предложения. Не изключвам възможността част от опозиционните сили да оспорят легитимността на резултатите от изборите. Възможно е това да направи и президентската институция. Самият президент застана зад машинното гласуване и повишеният интерес към тази изборна технология може да е в негов интерес.

По-важният въпрос обаче е видеонаблюдението. То може да произведе както прозрачност, така и чудовища. Представям си какво би означавало едни хора произволно да снимат в секциите. С едно безразборно снимане, дори всичко да е наред, може да се създаде усещане за хаос. Обратно, с едно нормално видеонаблюдение може да се създаде една пречка за машинация на ниво броене и попълване на протоколи.

Много са нещата, които ще видим за първи път на тези избори и моето любопитство не е по-малко от Вашето.

Въпросите зададе:
Десислав ТЕНЕВ