Путин и Ердоган нарекоха „Турски поток“ исторически проект

138
Борисов се нареди до Ердоган, Путин и Вучич за старта на "Турски поток"

Руският президент Владимир Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган определиха „Турски поток“ като исторически проект. Двамата откриха днес официално газопровода в Истанбул, предаде dariknew.

Руският президент Путин отбеляза, че сътрудничеството между Русия и Турция вече дава ползотворни резултати. Той определи „Турски поток“ като уникален проект. По думите му този газопровод ще даде положително влияние не само върху Турция, но и за ползвателите на природен газ в Европа.

Владимир Путин изтъкна, че „Турски поток“ е построен по иновативна технология. Той посочи, че по дъното на Черно море са се полагали по 6 км тръби на ден. Руският президент благодари на турския си колега, че е проявил политическа воля и е отстоявал турските интереси.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи „Турски поток“ като уникален проект от енергийна гледна точка за Турция. По думите му от газопровода ще се възползват над 53 млн. европейски потребители.

Проектът „Турски поток“ свързва директно Руската федерация с газотранспортната мрежа на Турция. Дължината на морския участък на „Турски поток“ е 930 км през Черно море – от Анапа в Русия до Къйъкьой в Турция. Максималната дълбочина на тръбите е до 2200 м във водите на Черно море.