Пуснаха на свобода ято зеленоглави патета в езеро „Загорка“

67

На 29 юли в 18:30 часа за втора поредна година бяха освободени патета във водите на езеро „Загорка“. Те са от вида зеленоглава патица.

Патетата са излюпени и отгледани в Спасителния център на „Зелени Балкани“ и са потомство на конфискувани след сигнал за незаконно отглеждани диви птици за примамка. Това е бил поредният случай, при който еколозите са спасили птици, известни сред ловджиите като „мюрета“, които са били използвани за привличане на диви птици за отстрел.

Спасените пернати са излекувани от травмите и се отглеждат в Спасителния център, а вече втора година техните малки се освобождават във водите на езеро „Загорка“. Така те получават възможността да живеят на свобода и да се радват на безгрижни дни в езерото, където екипът на Парк-хотел „Стара Загора“ е създал условия за тяхното бъдещо развитие, разполагайки във водата плуващи къщички от дърво.

Същия ден еколозите от „Зелени Балкани“ са освободили във водите на езерото и 3 черношипи ветрушки-сирачета, отгледани от възрастна двойка. Двойката черношипи ветрушки са останали инвалиди след бракониерско посегателство над тях и техните трайни увреждания не позволяват завръщането им в дивата природа.

(СН)